Saturday, 18 April 2015

UGC NET Computer Science Solved Paper II December 2014 - Part 2

11.       What will be the output of the following ‘C’ code ?
main ( )
{ int x = 128;
printf (“\n%d”, 1 + x++);
}
(A) 128   (B) 129
(C) 130 (D) 131
Answer: B
12.       What does the following expression means ?
char *(*(* a[N]) ( )) ( );
(A) a pointer to a function returning array of n pointers to function returning character pointers.
(B) a function return array of N pointers to functions returning pointers to characters
(C) an array of n pointers to function returning pointers to characters
(D) an array of n pointers to function returning pointers to functions returning pointers to characters.
Answer: A,B,C,D
13.       Which of the following is not a member of class ?
(A) Static function       (B) Friend function
(C) Const function      (D) Virtual function
Answer: B
14.       When an array is passed as parameter to a function, which of the following statements is correct ?
(A) The function can change values in the original array.
(B) In C, parameters are passed by value, the function cannot change the original value in the array.
(C) It results in compilation error when the function tries to access the elements in the array.
(D) Results in a run time error when the function tries to access the elements in the array.
Answer: A
15.       Which of the following differentiates between overloaded functions and overridden functions ?
(A) Overloading is a dynamic or runtime binding and overridden is a static or compile time binding.
(B) Overloading is a static or compile time binding and overriding is dynamic or runtime binding.
(C) Redefining a function in a friend class is called overloading, while redefining a function in a derived class is called as overridden function.
(D) Redefining a function in a derived class is called function overloading, while redefining a function in a friend class is called function overriding.
Answer: B
16.       Division operation is ideally suited to handle queries of the type :
(A) customers who have no account in any of the branches in Delhi.
(B) customers who have an account at all branches in Delhi.
(C) customers who have an account in atleast one branch in Delhi.
(D) customers who have only joint account in any one branch in Delhi
Answer: B
17.       Which of the following is true ?
I. Implementation of self-join is possible in SQL with table alias.
II. Outer-join operation is basic operation in relational algebra.
III. Natural join and outer join operations are equivalent.
(A) I and II are correct.             (B) II and III are correct.
(C) Only III is correct.               (D) Only I is correct.
Answer: D
18.       What kind of mechanism is to be taken into account for converting a weak entity set into strong entity set in entity-relationship diagram ?
(A) Generalization       (B) Aggregation
(C) Specialization        (D) Adding suitable attributes
Answer: D
19.       The best normal form of relation scheme R(A, B, C, D) along with the set of functional dependencies F = {AB®C, AB®D, C®A, D®B} is
(A) Boyce-Codd Normal form            (B) Third Normal form
(C) Second Normal form                    (D) First Normal form
Answer: B
20.    Identify the minimal key for relational scheme R(A, B, C, D, E) with functional dependencies F = {A®B, B®C, AC®D}
(A) A       (B) AE
(C) BE    (D) CE
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App