NTA UGC NET General Paper I July 2018 (22-07-2018) - Part 3

21.       The next term in the series
5, 11, 21, 35, 53, ....... is
(1) 75     (2) 90
(3) 115   (4) 125
Answer: 1
22.       The next term in the series
XY, ABC, FGHI, ........ is
(1) MNPQO       (2) MNOPQ
(3) PQOMN       (4) NMPOQ
Answer: 2
23.       If the code of ALLAHABAD is DPQGOIKKO, then the code of BENGULURU will be
(1) ESBTBDIMF           (2) MBDBFEIST
(3) EISMBTDBF           (4) ESBDFBTMI
Answer: 3
24.       A man paid Rs.160 while travelling 10 km in a taxi which has some initial fixed charges. Another man paid Rs.276 for travelling 16 km and the taxi driver charged double of the initial fixed charges from him.
The charges of the taxi per km is
(1) Rs.10           (2) Rs.13
(3) Rs.11           (4) Rs.17
Answer: 3
25.       Gopal walks 20 m North. Then he turns right and walks 30 m. Then he turns right and walks 35 m. Again he turns left and walks 15 m. Then he again turns left and walks 15 m. The shortest distance between his original position and final one is
(1) 65 m             (2) 55 m
(3) 40 m             (4) 45 m
Answer: 4
26.       Choose the proper alternative given in the code to replace the question mark.
Cow                Milk
Bee                 Honey
Teacher –          ?
Code:
(1) Marks           (2) Discipline
(3) Wisdom       (4) Lesson
Answer: 3
27.       Among the following, two statements are related in such a way that if one becomes undetermined, the other will also be undetermined. Select the code that refers to these two statements.
Statements:
(i) Every fruit is nutritious.
(ii) Fruits are hardly nutritious.
(iii) Fruits are mostly nutritious.
(iv) Some food items are nutritious.
Code:
(1) (i) and (ii)                 (2) (ii) and (iii)
(3) (iii) and (iv)              (4) (i) and (iv)
Answer: 1
28.       Given below are two premises (a) and (b). Four conclusions are drawn from them. Select the code that embodies validly drawn conclusion(s) (taking the premises individually or jointly).
Premises:
(a) All saints are noble.
(b) Some religious men are saints.
Conclusions:
(i) Some religious men are noble.
(ii) All religious men are noble.
(iii) Some saints are religious men.
(iv) All noble persons are saints.
Code:
(1) (i) and (ii)     (2) (ii) and (iii)
(3) (i) and (iii)    (4) (i) and (iv)
Answer: 3
29.       Which one is not correct in the context of deductive and inductive reasoning?
(1) A deductive argument makes the claim that its conclusion is supported by its premises conclusively.
(2) A valid deductive argument may have all false premises and true conclusion.
(3) An inductive argument claims the probability of its conclusion.
(4) An inductive argument cannot provide us any new information about matters of fact.
Answer: 4
30.    When the purpose of the definition is to explain some established use of a term, the definition is called
(1) Stipulative               (2) Lexical
(3) Persuasive              (4) Theoretical
Answer: 2

Post a comment

0 Comments