NTA UGC NET General Paper I July 2018 (22-07-2018) - Part 4

Consider the following two tables (I and II) that indicate the percentage of employees working in various departments of an organization along with the ratio of men to women in the same departments. The total number of employees in the organization is 4600. Based on these tables I and II, answer the questions that follow (Questions no. 31-35):
31.       What is the total number of women in the Accounts department?
(1) 86     (2) 102
(3) 80     (4) 92
Answer: 4
32.       What is the total number of employees working in the IT and HR departments together?
(1) 1628             (2) 1646
(3) 1766             (4) 1702
Answer: 4
33.       What is the ratio of the total number of men to total number of women working in all the departments put together?
(1) 63 : 41          (2) 41 : 27
(3) 53 : 47          (4) 27 : 19
Answer: 3
34.       The number of women in the Purchase department forms what percentage of the total number of employees in the organization?
(1) 3%                (2) 6%
(3) 1%                (4) 12%
Answer: 1
35.       What is the ratio of the number of men in the Production department to the number of men in the Marketing department?
(1) 7 : 3              (2) 9 : 11
(3) 13 : 7            (4) 11 : 9
Answer: 2
36.       Which of the following statement(s) regarding the term ICT is/are true?
P: A digital divide is an economic and social equality with regard to access to, use of, or impact of ICT.
Q: ICT helps in international development by bridging the digital divide and providing equitable access to technologies.
Choose the correct answer from the following:
(1) P only          (2) Q only
(3) P and Q       (4) Neither P nor Q
Answer: 2
37.       A confidential file needs to be deleted from a workstation. Which is the most effective way to ensure this?
(1) Rename the file
(2) Compress the file and back-up to tape
(3) Copy and paste the file into the recycle bin and empty the recycle bin
(4) Drag the file into the recycle bin and empty the recycle bin
Answer: 4
38.       Which of the following statement(s) is/are true with regard to websites?
P: A blog is a website that consists of posts in reverse chronological order.
Q: A wiki is a website that is designed to allow people to collaborate easily.
Choose the correct answer from the following:
(1) P only          (2) Q only
(3) P and Q       (4) Neither P nor Q
Answer: 3
39.       In the context of e-mail, what is ‘spam’?
(1) The act of overloading an e-mail server by using denial-of-service attacks
(2) E-mail messages that are infected with viruses
(3) A large quantity of messages that do not reach the recipient
(4) Unsolicited advertising sent to a large number of recipients
Answer: 4
40.    A virus type that is capable of shifting from one computer to another without user interaction is known as a
(1) Worm                       (2) Trojan
(3) Logic bomb             (4) Boot sector
Answer: 1

Post a comment

0 Comments