NTA UGC NET General Paper I December 2019 (04-12-2019) - Part 4

31.         Which of the following statements is true in the Indian context?
(1) Autonomous colleges can grant degrees independent of universities
(2) Autonomous colleges can grant only bachelor’s degree independent of universities
(3) Except doctoral degrees, all other degrees and diplomas can be granted by autonomous colleges
(4) Whatever may be the degree or diploma, autonomous colleges can grant them under their own name but under the seal of an affiliated university
Answer: 4
32.         The term one gigabyte refers to:
(1) 1024 petabytes               (2) 1024 megabytes
(3) 1024 kilobytes                 (4) 1024 bytes
Answer: 2
33.         Which one of the following tasks is associated with changing appearance of a document in word processing?
(1) Editing                  (2) Formatting
(3) Writing                  (4) Printing
Answer: 2
34.         Identify from the options given below, the co-benefit of Montreal Protocol
(1) Impetus to development of energy efficient systems
(2) Reduction in carbon dioxide (equivalent) emissions
(3) Convergence of efforts of international community in addressing air pollution
(4) Control of Transboundary movement of hazardous waste
Answer: 2
35.         Database WOS stands for
(1) Web of Science               (2) Web of Sources
(3) World of Science             (4) Web of Service
Answer: 1
36.         The national agency for responding to computer security incidents as and when they occur, is
(1) CAT                     (2) CDAC
(3) CCA                     (4) ICERT
Answer: 4
37.         The most dominant source of Benzene emissions in ambient air is
(1) Cement industry              (2) Cigarettes
(3) Car exhausts                  (4) Paints and varnish
Answer: 3
38.         PCI stands for
(1) Partial Component Interconnect
(2) Partial Component Interaction
(3) Peripheral Component Interconnect
(4) Peripheral Component Interaction
Answer: 3
39.         The most important pollutants that cause degradation of water quality in rivers and streams are
(a) Bacteria
(b) Nutrients
(c) Metals
(d) Total dissolved solids
(e) Algae
Choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) (a), (b) and (c)                          (2) (a), (b) and (d)
(3) (a), (b), (d) and (e)                              (4) (a), (b), (c), (d) and (e)
Answer: 1
40.     The major barriers for access to higher education in India are:
(a) More opportunities of employment for less educated
(b) Government policies
(c) Language of instruction
(d) Economic status
(e) Competition from foreign universities
(f) Gender discrimination in society
Choose the correct answer from the options given below:
(1) (a), (b) and (c)                (2) (b), (c) and (e)
(3) (c), (d) and (f)                 (4) (d), (e) and (f)
Answer: 3

Post a comment

0 Comments