Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Tuesday, 7 November 2017

UGC NET Computer Science Solved Paper II November 2017 - Part 3

21.       Consider an array representation of an n element binary heap where the elements are stored from index 1 to index n of the array. For the element stored at index i of the array (i< = n), the index of the parent is:
(1) floor ((i +1)/2)
(2) ceiling ((i + 1)/2)
(3) floor (i/2)
(4) ceiling (i/2)
Answer: 3
22.       The following numbers are inserted into an empty binary search tree in the given order:
10, 1, 3, 5, 15, 12, 16. What is the height of the binary search tree?
(1) 3
(2) 4
(3) 5
(4) 6
Answer: 1
23.       Let G be an undirected connected graph with distinct edge weight. Let Emax be the edge with maximum weight and Emin the edge with minimum weight. Which of the following statements is false?
(1) Every minimum spanning tree of G must contain Emin.
(2) If Emax is in minimum spanning tree, then its removal must disconnect G.
(3) No minimum spanning tree contains Emax.
(4) G has a unique minimum spanning tree.
Answer: 3
24.       A list of n strings, each of length n, is sorted into lexicographic order using merge - sort algorithm. The worst case running time of this computation is:
(1) O(n log n)
(2) O(n2 log n)
(3) O(n2 + log n)
(4) O(n3)
Answer: 2
25.       Postorder traversal of a given binary search tree T produces following sequence of keys:
3, 5, 7, 9, 4, 17, 16, 20, 18, 15, 14
Which one of the following sequences of keys can be the result of an in-order traversal of the tree T?
(1) 3, 4, 5, 7, 9, 14, 20, 18, 17, 16, 15
(2) 20, 18, 17, 16, 15, 14, 3, 4, 5, 7, 9
(3) 20, 18, 17, 16, 15, 14, 9, 7, 5, 4, 3
(4) 3, 4, 5, 7, 9, 14, 15, 16, 17, 18, 20
Answer: 4

26.       Which of the following devices takes data sent from one network device and forwards it to the destination node based on MAC address?
(1) Hub
(2) Modem
(3) Switch
(4) Gateway
Answer: 3
27.       .................. do not take their decisions on measurements or estimates of the current traffic and topology.
(1) Static algorithms
(2) Adaptive algorithms
(3) Non - adaptive algorithms
(4) Recursive algorithms
Answer: 3
28.       The number of bits used for addressing in Gigabit Ethernet is ...................
(1) 32 bits
(2) 48 bits
(3) 64 bits
(4) 128 bits
Answer: 2
29.       Which of the following layer of OSI Reference model is also called end-to-end layer?
(1) Network layer
(2) Datalink layer
(3) Session layer
(4) Transport layer
Answer: 4
30.    The IP address ................... is used by hosts when they are being booted.
(1) 0.0.0.0
(2) 1.0.0.0
(3) 1.1.1.1
(4) 255.255.255.255
Answer: 1

Pages   2   3   4   5 

No comments:

Post a Comment