Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Tuesday, 7 November 2017

UGC NET Computer Science Solved Paper II November 2017 - Part 2

11.       'ptrdata'  is a pointer to a data type. The expression *ptrdata++ is evaluated as (in C++):
(1) *(ptrdata++)
(2) (*ptrdata++)
(3) *(ptrdata)++
(4) Depends on compiler
Answer: 1
12.       The associativity of which of the following operators is Left to Right, in C++?
(1) Unary Operator
(2) Logical not
(3) Array element access
(4) addressof
Answer: 3
13.       A member function can always access the data in ................ , (in C++).
(1) the class of which it is member
(2) the object of which it is a member
(3) the public part of its class
(4) the private part of its class
Answer: 1
14.       Which of the following is not correct for virtual function in C++?
(1) Must be declared in public section of class.
(2) Virtual function can be static.
(3) Virtual function should be accessed using pointers.
(4) Virtual function is defined in base class.
Answer: 2
15.       Which of the following is not correct (in C++)?
(1) Class templates and function templates are instantiated in the same way.
(2) Class templates differ from function templates in the way they are initiated.
(3) Class template is initiated by defining an object using the template argument.
(4) Class templates are generally used for storage classes.
Answer: 2,3,4

16.       Which of the following is/are true with reference to 'view' in DBMS?
(a) A 'view' is a special stored procedure executed when certain event occurs.
(b) A 'view' is a virtual table, which occurs after executing a pre-compiled query.
Code:
(1) Only (a) is true
(2) Only (b) is true
(3) Both (a) and (b) are true
(4) Neither (a) nor (b) are true
Answer: 2
17.       In SQL, .................. is an Aggregate function.
(1) SELECT
(2) CREATE
(3) AVG
(4) MODIFY
Answer: 3
18.       Match the following with respect to RDBMS:
List - I
(a) Entity integrity
(b) Domain integrity
(c) Referential integrity
(d) Userdefined integrity
List - II
(i) enforces some specific business rule that do not fall into entity or domain
(ii) Rows can't be deleted which are used by other records
(iii) enforces valid entries for a column
(iv) No duplicate rows in a table
Code:
     (a)   (b)   (c)  (d)
(1) (iii)  (iv)  (i)   (ii)
(2) (iv)  (iii)  (ii)   (i)
(3) (iv)  (ii)   (iii)  (i)
(4) (ii)   (iii)  (iv)  (i)
Answer: 2
19.       In RDBMS, different classes of relations are created using ................... technique to prevent modification anomalies.
(1) Functional Dependencies
(2) Data integrity
(3) Referential integrity
(4) Normal Forms
Answer: 4
20.    .................. SQL command changes one or more fields in a record.
(1) LOOK-UP
(2) INSERT
(3) MODIFY
(4) CHANGE
Answer: 3

Pages   2   3   4   5 

No comments:

Post a Comment