Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 10 June 2017

51.       Ali buys a glass, a pencil box and a cup and pays Rs.21 to the shopkeeper. Rakesh buys a cup, two pencil boxes and a glass and pays Rs.28 to the shopkeeper. Preeti buys two glasses, a cup and two pencil boxes and pays Rs.35 to the shopkeeper. The cost of 10 cups will be
(1) Rs.40
(2) Rs.60
(3) Rs.80
(4) Rs.70
Answer: 4
52.       Out of four cities given below three are alike in some manner, while the fourth one is different. Identify the odd one
(1) Lucknow
(2) Rishikesh
(3) Allahabad
(4) Patna
Answer: 1
53.       Given below are some characteristics of reasoning. Select the code that states a characteristic which is not of deductive reasoning:
(1) The conclusion must be based on observation and experiment
(2) The conclusion should be supported by the premise/premises
(3) The conclusion must follow from the premise/premises necessarily
(4) The argument may be valid or invalid
Answer: 1
54.       The missing term in the series 1,4,27,16, ?,36,343, ... is
(1) 30
(2) 49
(3) 125
(4) 81
Answer: 3
55.       The next term in the following series
YEB,WFD,UHG,SKI,..?.. will be
(1) TLO
(2) QOL
(3) QLO
(4) GQP
Answer: 2

56.       Among the following propositions two are related in such a way that they cannot both be true but can both be false. Select the code that states those two propositions.
Propositions:
(a) Every student is attentive
(b) Some students are attentive
(c) Students are never attentive
(d) Some students are not attentive
Codes:
(1) (a) and (b)
(2) (a) and (c)
(3) (b) and (c)
(4) (c) and (d)
Answer: 2
57.       Given below are two premises (a) and (b) . From those to premises four conclusions (i), (ii), (iii) & (iv) are drawn. Select the code that states the conclusions validly drawn from the premises (taking singly or jointly.)
Premises:
(a) Untouchability is a curse.
(b) All hot pans are untouchable.
Conclusions:
(i) All hot pans are curse.
(ii) Some untouchable things are hot pans.
(iii) All curses are untouchability.
(iv) Some curses are untouchability.
Codes:
(1) (i) and (ii)
(2) (ii) and (iii)
(3) (iii) and (iv)
(4) (ii) and (iv)
Answer: 4
58.       If the statement ‘None but the brave wins the race’ is false which of the following statements can be claimed to be true?
Select the correct code:
(1) All brave persons win the race.
(2) Some persons who win the race are not brave.
(3) Some persons who win the race are brave.
(4) No person who wins the race is brave.
Answer: 2
59.       If two standard from categorical propositions with the same subject and predicate are related in such a manner that if one is undetermined the other must be undetermined, what is their relation?
(1) Contrary
(2) Subcontrary
(3) Contradictory
(4) Subaltern
Answer: 3
60.    Men and woman may have different reproductive strategies but neither can be considered inferior or superior to the other, any more than a bird’s wings can be considered superior or inferior to a fish’s fins. What type of argument it is?
(1) Biological
(2) Psychological
(3) Analogical
(4) Hypothetical
Answer: 3


Friday, 9 June 2017

43.       The typical feature of an information-rich classroom lecture is in the nature of being
(1) Sedentary
(2) Staggered
(3) Factual
(4) Sectoral
Answer: 3
44.       Expressive communication is driven by
(1) Passive aggression
(2) Encoder’s personality characteristics
(3) External clues
(4) Encoder-Decoder contract
Answer: 2
45.       Positive classroom communication leads to
(1) Coercion
(2) Submission
(3) Confrontation
(4) Persuasion
Answer: 4

46.       Classroom communication is the basis of
(1) Social identity
(2) External inanities
(3) Biased passivity
(4) Group aggression
Answer: 1
47.       Effective communication pre-supposes
(1) Non-alignment
(2) Domination
(3) Passivity
(4) Understanding
Answer: 4
48.       When verbal and non-verbal messages are contradictory, it is said that most people believe in
(1) Indeterminate messages
(2) verbal messages
(3) non-verbal messages
(4) aggressive messages
Answer: 3
49.       If A is coded as C, M as I, N as P, S as O, I as A, P as N, E as M, O as E and C as S, then the code of COMPANIES will be
(1) SPEINMOAC
(2) NCPSEIOMA
(3) SMOPIEACN
(4) SEINCPAMO
Answer: 4
50.       Among the following, identify the continuous type of data:
(1) Number of languages a person speaks
(2) Number of children in a household
(3) Population of cities
(4) Weight of students in a class
Answer: 4


Thursday, 8 June 2017

31.       Which sequence of research steps is logical in the list given below?
(1) Problem formulation, Analysis, Development of Research design, Hypothesis making, Collection of data, Arriving at generalizations and conclusions.
(2) Development of Research design, Hypothesis making, Problem formulation, Data analyses, Arriving at conclusions and data collection.
(3) Problem formulation, Hypothesis making, Development of a Research design, Collection of data, Data analysis and formulation of generalizations and conclusions.
(4) Problem formulation, Deciding about the sample and data collection tools, Formulation of hypothesis, Collection and interpretation of research evidence.
Answer: 3
32.       Below are given two sets – research methods (Set-I) and data collection tools (Set-II). Match the two sets and indicate your answer by selecting the correct code:
Set-I                                           Set-II
(Research Methods)             (Data Collection Tools)
a. Experimental method         i. Using primary secondary sources
b. Ex post-facto method          ii. Questionnaire
c. Descriptive survey method iii. Standardized tests
d. Historical method                iv. Typical characteristic tests
Codes:
     a   b   c   d
(1) ii   i    iii  iv
(2) iii  iv   ii   i
(3) ii   iii   i   iv
(4) ii   iv  iii  i
Answer: 2
33.       The issue of ‘research ethics’ may be considered pertinent at which stage of research?
(1) At the stage of problem formulation and its definition
(2) At the stage of defining the population of research
(3) At the stage of data collection and interpretation
(4) At the stage of reporting the findings
Answer: 3
34.       In which of the following, reporting format is formally prescribed?
(1) Doctoral level thesis
(2) Conference of researchers
(3) Workshops and seminars
(4) Symposia
Answer: 1
35.       The principal of the school conducts an interview session of teachers and students with a view to explore the possibility of their enhanced participation in school programmes. This endeavour may be related to which type of research?
(1) Evaluation Research
(2) Fundamental Research
(3) Action Research
(4) Applied Research
Answer: 3

36.       In doing action research what is the usual sequence of steps?
(1) Reflect, observe, plan, act
(2) Plan, act, observe, reflect
(3) Plan, reflect, obsere, act
(4) Act, observe, plan, reflect
Answer: 2
Read the following passage carefully and answer questions from 37 to 42:
The last great war, which nearly shook the foundations of the modern world, had little impact on Indian literature beyond aggravating the popular revulsion against violence and adding to the growing disillusionment with the ‘humane pretensions’ of the Western World. This was eloquently voiced in Tagore’s later poems and his last testament, Crisis in Civilization. The Indian intelligentsia was in a state of moral dilemma. On the one hand, it could not help sympathising with England’s dogged courage in the hour of peril, with the Russians fighting with their backs on the wall against ruthless Nazi hordes, and with China groaning under the heel of Japanese militarism; on the other hand, their own country was practically under the military occupation of their own soil, and an Indian army under Subhas Bose was trying from the opposite camp to liberate their country. No creative impulse could issue from such confusion of loyalties. One would imagine that the achievement of Indian independence in 1947, which came in the wake of the Allies’ victory and was followed by collapse of colonialism in the neighbouring countries of South-East Asia, would have released an upsurge of creative energy. No doubt it did, but unfortunately it was soon submerged in the great agony of partition, with its inhuman slaughter of the innocents and the uprooting of millions of people from their homeland, followed by the martyrdom of Mahatma Gandhi. These tragedies, along with Pakistan’s Invasion of Kashmir and its later atrocities in Bangladesh, did indeed provoke a poignant writing, particularly in the languages of the regions most affected, Bengali, Hindi, Kashmiri, Punjabi, Sindhi and Urdu. Both poignant or passionate writing does not by itself make great literature. What reserves of enthusiasm and confidence survived these disasters have been mainly absorbed in the task of national reconstruction and economic development. Great literature has always emerged out of chains of convulsions. Indian literature is richer today in volume, range and variety than it ever was in the past.
Based on the passage answer the following questions from 37 to 42:     

37.       What was the stance of Indian intelligentsia during the period of great war?
(1) Indifference to Russia’s plight
(2) They favoured Japanese militarism
(3) They prompted creativity out of confused loyalties
(4) They expressed sympathy for England’s dogged courage.
Answer: 4
38.       Identify the factor responsible for the submergence of creative energy in Indian literature.
(1) Military occupation of one’s own soil
(2) Resistance to colonial occupation
(3) Great agony of partition
(4) Victory of Allies
Answer: 3
39.       What was the aftermath that survived tragedies in Kashmir and Bangladesh?
(1) Suspicion of other countries
(2) Continuance of rivalry
(3) Menace of war
(4) National reconstruction
Answer: 4
40.    The passage has the message that
(1) Disasters are inevitable
(2) Great literature emerges out of chains of convulsions
(3) Indian literature does not have a marked landscape
(4) Literature has no relation with war and independence.
Answer: 2
41.    What was the impact of the last great war on Indian literature?
(1) It had no impact
(2) It aggravated popular revulsion against violence
(3) It shook the foundations of literature
(4) It offered eloquent support to the Western World
Answer: 2
42.    What did Tagore articulate in his last testament?
(1) Offered support to Subhas Bose
(2) Exposed the humane pretensions of the Western World
(3) Expressed loyalty to England
(4) Encouraged the liberation of countries
Answer: 2


Wednesday, 7 June 2017

21.       Which of the following are not necessarily the immediate consequences of the proclamation of the President’s rule in a state?
(a) Dissolution of the State Assembly
(b) Removal of the Council of Ministers in the State
(c) Takeover of the State administration by the Union Government
(d) Appointment of a new Chief Secretary
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) and (d)
(2) (a), (b) and (c)
(3) (a), (b), (c) and (d)
(4) (b) and (c)
Answer: 1
22.       Instead of holding the office during the pleasure of the President who among the following hold(s) office during good behaviour?
(a) Governor of a State
(b) Attorney General of India
(c) Judges of the High Court
(d) Administrator of a Union Territory
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) only
(2) (c) only
(3) (a) and (c)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 2
23.       The purpose of value education is best served by focusing on
(1) Cultural practices prevailing in the society
(2) Norms of conduct laid down by a social group
(3) Concern for human values
(4) Religious and moral practices and instructions
Answer: 3
24.       Which of the following statements are correct?
(a) Rajya Sabha is a permanent House which can be dissolved only during national emergency.
(b) Rajya Sabha does not represent the local interests of the States.
(c) Members of the Rajya Sabha are not bound to vote at the dictates of the states they represent.
(d) No Union territory has a representative in the Rajya Sabha.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) and (d)
(2) (b) and (c)
(3) (b), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 2
25.       Effectiveness of teaching has to be judged in terms of
(1) Course coverage
(2) Students’ interest
(3) Learning outcomes of students
(4) Use of teaching aids in the classroom
Answer: 3

26.       In which teaching method learner’s participation is made optimal and proactive?
(1) Discussion method
(2) Buzz session method
(3) Brainstorming session method
(4) Project method
Answer: 4
27.       One of the most powerful factors affecting teaching effectiveness is related to the
(1) Social system of the country
(2) Economic status of the society
(3) Prevailing political system
(4) Educational system
Answer: 4
28.       Assertion (A): Formative evaluation tends to accelerate the pace of learning.
Reason (R): As against summative evaluation, formative evaluation is highly reliable.
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: 3
29.       Which of the following set of statements represents acceptable propositions in respect of teaching-learning relationships? Choose the correct code to indicate your answer.
(i) When students fail in a test, it is the teacher who fails.
(ii) Every teaching must aim at ensuring learning.
(iii) There can be teaching without learning taking place.
(iv) There can be no learning without teaching.
(v) A teacher teaches but learns also.
(vi) Real learning implies rote learning.
Codes:
(1) (ii), (iii), (iv) and (v)
(2) (i), (ii), (iii) and (v)
(3) (iii), (iv), (v) and (vi)
(4) (i), (ii), (v) and (vi)
Answer: 2
30.    Assertion (A): Learning is a life long process.
Reason(R): Learning to be useful must be linked with life processes.
Choose the correct answer from the following code:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: 1