Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 17 February 2017

UGC NET Computer Science Paper II June 2010 - Part 4 MCQs

31.       In an absolute loading scheme, which loader function is accomplished by a loader?
(A) Re-allocation
(B) Allocation
(C) Linking
(D) Loading
Answer: D
32.       Which of the following expression is represented by the parse tree?
(A) (A + B) * C
(B) A + * BC
(C) A + B * C
(D) A * C + B
Answer: A
33.       Consider the following left associative operators in decreasing order of precedence:
– subtraction (highest precedence)
* multiplication
$ exponentiation (lowest precedence)
What is the result of the following expression?
3 – 2 * 4 $ | * 2**3
(A) – 61
(B) 64
(C) 512
(D) 4096
Answer: D
34.       Which of the following is the most general phase structured grammar?
(A) Regular
(B) Context-sensitive
(C) Context free
(D) None of the above
Answer: B
35.       Which of the following is used for grouping of characters into tokens (in a computer)?
(A) A parser
(B) Code optimizer
(C) Code generator
(D) Scanner
Answer: D

36.       Match the following:
Set-I
(a) Disk scheduling
(b) Batch processing
(c) Time sharing
(d) Interrupt processing
Set-II
1. Round-robin
2. SCAN
3. LIFO
4. FIFO
Codes :
    (a) (b) (c) (d)
(A) 3   4   2   1
(B) 4   3   2   1
(C) 2   4   1   3
(D) 1   4   3   2
Answer: C
37.       ………….. synchronizes critical resources to prevent dead lock.
(A) P-operator
(B) V-operator
(C) Semaphore
(D) Swapping
Answer: C
38.       …………….. is one of pre-emptive scheduling algorithm.
(A) RR
(B) SSN
(C) SSF
(D) Priority based
Answer: A
39.       In order to allow only one process to enter its critical section, binary semaphore are initialized to
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer: B
40.    Remote Computing Service involves the use of time sharing and …………..
(A) multi-processing
(B) interactive processing
(C) batch processing
(D) real-time processing
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

No comments:

Post a Comment