Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Tuesday, 28 February 2017

GATE Computer Science Solved Paper 2017 Session I - Part 1

1.       The statement (¬p) (¬q) is logically equivalent to which of the statements below?
I. p⇒q
II. q⇒p
III. (¬q) p
IV. (¬p) q
(A) I only
(B) I and IV only
(C) II only
(D) II and III only
Answer: D
2.       Consider the first-order logic sentence F: x(yR(x,y)). Assuming non-empty logical domains, which of the sentences below are implied by F?
I. y(xR(x,y))
II. y(xR(x,y))
III. ∀y(xR(x,y))
IV. ¬∃x(∀y¬R(x,y))
(A) IV only
(B) I and IV only
(C) II only
(D) II and III only
Answer: B
3.       Let c1,...,cn be scalars, not all zero, such that
where ai are column vectors in Rn.
Consider the set of linear equations
Ax=b
where A=[a1,...,an] and
The set of equations has
(A) a unique solution at x=Jn where Jn denotes a n-dimensional vector of all 1
(B) no solution
(C) infinitely many solutions
(D) finitely many solutions
Answer: C
4.       Consider tile following functions from positive integers to real numbers:
10, √n, n, log2n, 100/n
The CORRECT arrangement of the above functions in increasing order of asymptotic complexity is:
(A) log2n, 100/n, 10, √n, n
(B) 100/n, 10, log2n, √n, n
(C) 10, 100/n, √n, log2n, n
(D) 100/n, log2n, 10, √n, n,
Answer: B
5.       Consider the following table:
Match the algorithms to the design paradigms they are based on.
(A) (P)↔(ii), (Q)↔(iii), (R)↔(i)
(B) (P)↔(iii), (Q)↔(i), (R)↔(ii)
(C) (P)↔(ii), (Q)↔(i), (R)↔(iii)
(D) (P)↔(i), (Q)↔(ii), (R)↔(iii)
Answer: C

6.       Let T be a binary search tree with 15 nodes. The minimum and maximum possible heights of T are:
Note: The height of a tree with a single node is 0.
(A) 4 and 15 respectively
(B) 3 and 14 respectively
(C) 4 and 14 respectively
(D) 3 and 15 respectively
Answer: B
7.       The n-bit fixed-point representation of an unsigned real number X uses f bits for the fraction part. Let i = n-f. The range of decimal values for X in this representation is
(A) 2-f to 2i
(B) 2-f to (2i – 2-f)
(C) 0 to 2i
(D) 0 to (2i – 2-f)
Answer: D
8.       Consider the C code fragment given below.
typedef struct node {
int data;
node* next;
} node;
void join(node* m, node* n){
node* p = n;
while(p ->next != NULL) {
p = p->next;
}
p->next = m;
}
Assuming that m and n point to valid NULL-terminated linked lists, invocation of join will
(A) append list m to the end of list n for all inputs.
(B) either cause a null pointer dereference or append list m to the end of list n.
(C) cause a null pointer dereference for all inputs.
(D) append list n to the end of list m for all inputs.
Answer: B
9.       When two 8-bit numbers A7...A0 and B7...B0 in 2’s complement representation (with A0 and B0 as the least significant bits) are added using a ripple-carry adder, the sum bits obtained are S7...S0 and the carry bits are C7...C0. An overflow is said to have occurred if
Answer: C
10.    Consider the following context-free grammar over the alphabet ∑ = (a, b, c) with S as the start symbol:
S→abScT | abcT
T→bT | b
Which one of the following represents the language generated by the above grammar?
(A) {(ab)n(cb)n | n≥1)
(B) {(ab)ncbm1cbm2 ... ,cbmn | n, m1, m2, ..., mn ≥ 1)
(C) ((ab)n (cbm)n | m, n ≥ 1 }
(D) {(ab)n(cbn)m | m, n ≥ 1 }
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

No comments:

Post a Comment