Friday, 30 September 2016

CBSE UGC NET Computer Science Paper III August 2016 (Re-test) - Part 7

61.       Consider the following linear programming problem:
Max. z = 0.50x2 – 0.10x1
Subject to the constraints
2x1 + 5x2 ≤ 80
x1 + x2 ≤ 20
and x1, x2 ≥ 0
The total maximum profit (z) for the above problem is:
(A) 6       (B) 8
(C) 10     (D) 12
Answer: B
62.       Consider the following statements:
(a) If primal (dual) problem has a finite optimal solution, then its dual (primal) problem has a finite optimal solution.
(b) If primal (dual) problem has an unbounded optimum solution, then its dual (primal) has no feasible solution at all.
(c) Both primal and dual problems may be infeasible.
Which of the following is correct?
(A) (a) and (b) only      (B) (a) and (c) only
(C) (b) and (c) only      (D) (a), (b) and (c)
Answer: D
63.       Consider the following statements :
(a) Assignment problem can be used to minimize the cost.
(b) Assignment problem is a special case of transportation problem.
(c) Assignment problem requires that only one activity be assigned to each resource.
Which of the following options is correct?
(A) (a) and (b) only      (B) (a) and (c) only
(C) (b) and (c) only      (D) (a), (b) and (c)
Answer: D
64.       What are the following sequence of steps taken in designing a fuzzy logic machine ?
(A) Fuzzification → Rule evaluation → Defuzzification
(B) Fuzzification → Defuzzification → Rule evaluation
(C) Rule evaluation → Fuzzification → Defuzzification
(D) Rule evaluation → Defuzzification → Fuzzification
Answer: A
65.       Which of the following 2 input Boolean logic functions is linearly inseparable?
(a) AND                         (b) OR
(c) NOR             (d) XOR
(e) NOT XOR
(A) (a) and (b)               (B) (b) and (c)
(C) (c), (d) and (e)        (D) (d) and (e)
Answer: D
66.       Let R and S be two fuzzy relations defined as
Then, the resulting relation, T, which relates elements of universe of X to elements of universe of Z using max-product composition is given by
Answer: C
67.       Consider the following operations to be performed in Unix:
“The pipe sorts all files in the current directory modified in the month of “June” by order of size and prints them to the terminal screen. The sort option skips ten fields then sorts the lines in numeric order.”
Which of the following Unix command will perform above set of operations?
(A) ls – l | grep “June” | sort + 10n
(B) ls – l | grep “June” | sort + 10r
(C) ls – l | grep – v “June” | sort + 10n
(D) ls – l | grep – n “June” | sort + 10x
Answer: A
68.       Which of the following statements is incorrect for a Windows Multiple Document Interface (MDI)?
(A) Each document in an MDI application is displayed in a separate child window within the client area of the application’s main window.
(B) An MDI application has three kinds of windows namely a frame window, an MDI client window and number of child windows.
(C) An MDI application can support more than one kind of document.
(D) An MDI application displays output in the client area of the frame window.
Answer: D
69.       Which of the following statement(s) is/are True regarding ‘nice’ command of UNIX?
I. It is used to set or change the priority of a process.
II. A process’s nice value can be set at the time of creation.
III. ‘nice’ takes a command line as an argument.
(A) I, II only        (B) II, III only
(C) I, II, III           (D) I, III only
Answer: C
70.    Let v(x) mean x is a vegetarian, m(y) for y is meat, and e(x, y) for x eats y. Based on these, consider the following sentences:
I. x v(x) (y e(x, y) ¬m(y))
II. x v(x ) (¬(y m(y) ˄ e(x, y)))
III. x (y m(y) ˄ e(x, y)) ¬v(x)
One can determine that
(A) Only I and II are equivalent sentences
(B) Only II and III are equivalent sentences.
(C) Only I and III are equivalent sentence.
(D) I, II, and III are equivalent sentences.
Answer: D

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App