Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Sunday, 25 September 2016

CBSE UGC NET Computer Science Paper III August 2016 (Re-test) - Part 2

11.       Consider the following ORACLE relations:
One (x, y) = {<2, 5>, <1, 6>, <1, 6>, <1, 6>, <4, 8>, <4, 8>}
Two (x, y) = {<2, 55>, <1, 1>, <4, 4>, <1, 6>, <4, 8>, <4, 8>, <9, 9>, <1, 6>}
Consider the following two SQL queries SQ1 and SQ2:
SQ1 : SELECT * FROM One)
EXCEPT
(SELECT * FROM Two);
SQ2 : SELECT * FROM One)
EXCEPT ALL
(SELECT * FROM Two);
For each of the SQL queries, what is the cardinality (number of rows) of the result obtained when applied to the instances above?
(A) 2 and 1 respectively          (B) 1 and 2 respectively
(C) 2 and 2 respectively         (D) 1 and 1 respectively
Answer: B
12.       Which one of the following pairs is correctly matched in the context of database design?
List – I                                       List – II
(Database term)                      (Definition)
I. Specialization                       A. Result of taking the union of two or more
disjoint (lower-level) entity sets to produce
a higher-level entity set.
II. Generalization                     B. Express the number of entities to which another
entity can be associated via a relationship set.
III. Aggregation                         C. Result of taking a subset of a higher-level
entity set to form a lower-level entity set.
IV. Mapping cardinalities       D. An abstraction in which relationship sets (along
with their associated entity sets) are treated as
higher-level entity sets, and can participate in
relationships.
Codes :
      I    II   III   IV
(A) D  A   B   C
(B) D  C   B   A
(C) C  D   A   B
(D) C  A   D   B
Answer: D
13.       Consider a raster grid having XY-axes in positive X-direction and positive upward Y-direction with Xmax = 10, Xmin = –5, Ymax = 11, and Ymin = 6. What is the address of memory pixel with location (5, 4) in raster grid assuming base address 1 (one)?
(A) 150               (B) 151
(C) 160              (D) 161
Answer: D
14.       Consider a N-bit plane frame buffer with W-bit wide lookup table with W > N. How many intensity levels are available at a time?
(A) 2N                 (B) 2W
(C) 2N+W             (D) 2N–1
Answer: A
15.       Consider the Breshenham’s line generation algorithm for a line with gradient greater than one, current point (xi, yi) and decision parameter, di. The next point to be plotted (xi+1, yi+1) and updated decision parameter, di+1, for di < 0 are given as .................
(A) xi+1 = xi+1
yi+1 = yi
di+1 = di + 2 dy
(B) xi+1 = xi
yi+1 = yi + 1
di+1 = di + 2 dx
(C) xi+1 = xi
yi+1 = yi + 1
di+1 = di + 2 (dx – dy)
(D) xi+1 = xi + 1
yi+1 = yi + 1
di+1 = di + 2 (dy – dx)
Answer: B

16.       A point P(2, 5) is rotated about a pivot point (1, 2) by 60°. What is the new transformed point P'?
(A) (1, 4)            (B) (–1, 4)
(C) (1, – 4)         (D) (– 4, 1)
Answer: B
17.       In perspective projection (from 3D to 2D), objects behind the centre of projection are projected upside down and backward onto the view-plane. This is known as ..............
(A) Topological distortion       (B) Vanishing point
(C) View confusion                 (D) Perspective foreshortening
Answer: C
18.       The Liang-Barsky line clipping algorithm uses the parametric equation of a line from (x1,y1) to (x2,y2) along with its infinite extension which is given as :
x = x1 + Dx.u
y = y1 + Dy.u
Where Dx = x2 – x1, Dy = y2 – y1, and u is the parameter with 0 ≤ u ≤ 1. A line AB with end points A(–1, 7) and B(11, 1) is to be clipped against a rectangular window with xmin=1, xmax=9, ymin=2, and ymax=8. The lower and upper bound values of the parameter u for the clipped line using Liang-Barsky algorithm is given as:
(A) (0, 2/3)         (B) (1/6, 5/6)
(C) (0, 1/3)         (D) (0, 1)
Answer: B
19.       Match the following with reference to Functional programming history:
a. Lambda calculus                             i. Church, 1932
b. Lambda calculus as
programming language                      ii. Wordsworth, 1970
c. Lazy evaluation                               iii. Haskel, 1990
d. Type classes                                    iv. Mecarthy, 1960
Codes :
      a   b   c    d
(A) iv   i    iii   ii
(B) i    iv   ii   iii
(C) iii  ii    iv   i
(D) ii   i    iv   iii
Answer: B
20.    Aliasing in the context of programming languages refers to:
(A) Multiple variables having the same location
(B) Multiple variables having the same identifier
(C) Multiple variables having the same value
(D) Multiple use of same variable
Answer: A


No comments:

Post a Comment