Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 24 June 2016

UGC NET Paper I Solved December 2007 - Part 5

41.       Deforestation during the recent decades has led to:
(A) Soil erosion                                    (B) Landslides
(C) Loss of bio-diversity          (D) All the above
Answer: D
42.       Which one of the following natural hazards is responsible for causing highest human disaster?
(A) Earthquakes                      (B) Volcanic eruptions
(C) Snow-storms                      (D) Tsunami
Answer: A
43.       Which one of the following is appropriate for natural hazard mitigation?
(A) International AID   (B) Timely Warning System
(C) Rehabilitation        (D) Community Participation
Answer: D
44.       Slums in metro-city are the result of:
(A) Rural to urban migration              (B) Poverty of the city-scape
(C) Lack of urban infrastructure       (D) Urban-governance
Answer: A
45.       The great Indian Bustard bird is found in:
(A) Thar Desert of India
(B) Coastal regions of India
(C) Temperate Forests in the Himalaya
(D) Tarai zones of the Himalayan Foot
Answer: A

46.       The first Indian Satellite for serving the educational sector is known as:
(A) SATEDU     (B) INSAT - B
(C) EDUSAT     (D) INSAT - C
Answer: C
47.       Exclusive educational channel of IGNOU is known as:
(A) Gyan Darshan       (B) Cyan Vani
(C) Door Darshan        (D) Prasar Bharati
Answer: A
48.       The head quarter of Mahatma Gandhi Antarrashtriya Hindi Vishwavidyalaya is situated in:
(A) Sevagram   (B) New Delhi
(C) Wardha       (D) Ahmedabad
Answer: C
49.       Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:
List-I                                                                           List-II
(Institutes)                                                                (Locations)
(a) Central Institute of English                                  (i) Chitrakoot
and Foreign Languages
(b) Gramodaya Vishwavidyalaya                              (ii) Hyderabad
(c) Central Institute of Higher Tibetan Studies       (iii) New Delhi
(d) IGNOU                                                                     (iv) Dharmasala
Codes:
      (a)    (b)    (c)    (d)
(A) (ii)    (i)     (iv)    (iii)
(B) (iv)   (iii)    (ii)    (i)
(C) (iii)   (iv)    (i)    (ii)
(D) (i)    (ii)    (iv)    (iii)
Answer: A
50.    The aim of vocationalization of education is:
(A) preparing students for a vocation along with knowledge
(B) converting liberal education into vocational education
(C) giving more importance to vocational than general education
(D) making liberal education job-oriented
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

No comments:

Post a Comment