Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Wednesday, 22 June 2016

UGC NET Paper I Solved December 2007 - Part 4

31.       Probability sampling implies:
(A) Stratified Random Sampling       (B) Systematic Random Sampling
(C) Simple Random Sampling          (D) All of the above
Answer: D
32.       Insert the missing number:
36/62, 39/63, 43/61, 48/64, ?
(A) 51/65           (B) 56/60
(C) 54/60           (D) 33/60
Answer: C
33.       At what time between 3 and 4 O’clock will the hands of a watch point in opposite directions?
(A) 40 minutes past three       (B) 45 minutes past three
(C) 50 minutes past three      (D) 55 minutes past three
Answer: C
34.       Mary has three children. What is the probability that none of the three children is a boy?
(A) 1/2    (B) 1/3
(C) 3/4    (D) 1/8
Answer: D
Explanation:
If none of the children are boys, this means that each child must be a girl.
The probability of this happening is ½ x ½ x ½.
The answer is 1/8.
35.       If the radius of a circle is increased by 50 per cent. Its area is increased by:
(A) 125 per cent           (B) 100 per cent
(C) 75 per cent             (D) 50 per cent
Answer: A

36.       CD ROM stands for:
(A) Computer Disk Read Only Memory
(B) Compact Disk Read Over Memory
(C) Compact Disk Read Only Memory
(D) Computer Disk Read Over Memory
Answer: C
37.       The ‘brain’ of a computer which keeps peripherals under its control is called:
(A) Common Power Unit        (B) Common Processing Unit
(C) Central Power Unit           (D) Central Processing Unit
Answer: D
38.       Data can be saved on backing storage medium known as:
(A) Compact Disk Recordable           (B) Computer Disk Rewritable
(C) Compact Disk Rewritable                        (D) Computer Data Rewritable
Answer: C
39.       RAM means:
(A) Random Access Memory             (B) Rigid Access Memory
(C) Rapid Access Memory                 (D) Revolving Access Memory
Answer: A
40.    www represents:
(A) who what and where        (B) weird wide web
(C) word wide web                  (D) world wide web
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

No comments:

Post a Comment