Wednesday, 21 October 2015

UGC NET Paper I Solved Questions June 2012 - Part 6

51.       Nine year olds are taller than seven year olds. This is an example of a reference drawn from
(A) Vertical study                     (B) Cross-sectional study
(C) Time series study              (D) Experimental study
Answer: B
52.       Conferences are meant for
(A) Multiple target groups                   (B) Group discussions
(C) Show-casing new Research      (D) All the above
Answer: D
53.       Ex Post Facto research means
(A) The research is carried out after the incident
(B) The research is carried out prior to the incident
(C) The research is carried out along with the happening of an incident.
(D) The research is carried out keeping in mind the possibilities of an incident.
Answer: A
54.       Research ethics do not include
(A) Honesty      (B) Subjectivity
(C) Integrity       (D) Objectivity
Answer: B

Read the following passage carefully and answer the questions 55 to 60:
James Madison said, “A people who mean to be their own governors must arm themselves with power that knowledge gives.” In India, the Official Secrets Act, 1923 was a convenient smokescreen to deny members of the public access to information. Public functioning has traditionally been shrouded in secrecy. But in a democracy in which people govern themselves, it is necessary to have more openness. In the maturing of our democracy, right to information is a major step forward; it enables citizens to participate fully in the decision-making process that affects their lives so profoundly. It is in this context that the address of the Prime Minister in the Lok Sabha is significant. He said, “I would only like to see that everyone, particularly our civil servants, should see the Bill in a positive spirit; not as a draconian law for paralyzing Government, but as an instrument for improving Government-Citizen interface resulting in a friendly, caring and effective Government functioning for the good of our People.” He further said, “This is an innovative Bill, where there will be scope to review its functioning as we gain experience. Therefore, this is a piece of legislation, whose working will be kept under constant reviews.”
The Commission, in its Report, has dealt with the application of the Right to Information in Executive, Legislature and Judiciary. The judiciary could be a pioneer in implementing the Act in letter and spirit because much of the work that the Judiciary does is open to public scrutiny, Government of India has sanctioned an e-governance project in the Judiciary for about Rs 700 crores which would bring about systematic classification, standardization and categorization of records. This would help the judiciary to fulfil its mandate under the Act. Similar capacity building would be required in all other public authorities. The transformation from nontransparency to transparency and public accountability is the responsibility of all three organs of State.

55.       A person gets power
(A) by acquiring knowledge
(B) from the Official Secrets Act, 1923
(C) through openings
(D) by denying public information
Answer: A

56.       Right to Information is a major step forward to
(A) enable citizens to participate fully in the decision making process
(B) to make the people aware of the Act
(C) to gain knowledge of administration
(D) to make the people Government friendly
Answer: A
57.       The Prime Minister considered the Bill
(A) to provide power to the civil servants
(B) as an instrument for improving Government-citizen interface resulting in a friendly, caring and effective Government
(C) a draconian law against the officials
(D) to check the harassment of the people
Answer: B
58.       The Commission made the Bill effective by
(A) extending power to the executive authorities
(B) combining the executive and legislative power
(C) recognizing Judiciary a pioneer in implementing the act in letter and spirit
(D) educating the people before its implementation
Answer: C
59.       The Prime Minister considered the Bill innovative and hoped that
(A) It could be reviewed based on the experience gained on its functioning.
(B) The civil servants would see the Bill in a positive spirit.
(C) It would not be considered as a draconian law for paralyzing Government
(D) All the above
Answer: D
60.    The transparency and public accountability is the responsibility of three organs of the State. These three organs are
(A) Lok Sabha, Rajya Sabha and Judiciary
(B) Lok Sabha, Rajya Sabha and Executive
(C) Judiciary, Legislature and the Commission
(D) Legislature, Executive and Judiciary
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App