Monday, 19 October 2015

UGC NET Paper I Solved Questions June 2012 - Part 4

31.       Irritation in eyes is caused by the pollutant
(A) Sulphur di-oxide               (B) Ozone
(C) PAN                                     (D) Nitrous oxide
Answer: C
32.       Which is the source of chlorofluorocarbons?
(A) Thermal power plants
(B) Automobiles
(C) Refrigeration and Air-conditioning
(D) Fertilizers
Answer: C
33.       Which of the following is not a renewable natural resource?
(A) Clean air                 (B) Fertile soil
(C) Fresh water            (D) Salt
Answer: D
34.       Which of the following parameters is not used as a pollution indicator in water?
(A) Total dissolved solids       (B) Coliform count
(C) Dissolved oxygen             (D) Density
Answer: D
35.       S and P waves are associated with
(A) floods                      (B) wind energy
(C) earthquakes           (D) tidal energy
Answer: C

36.       Match Lists I and II and select the correct answer from the codes given below :
List – I                                                   List – II
(i) Ozone hole                          (a) Tsunami
(ii) Greenhouse effect                        (b) UV radiations
(iii) Natural hazards                (c) Methane
(iv) Sustainable development           (d) Eco-centrism
Codes :
       (i)  (ii)  (iii)  (iv)
(A) (b)  (c)  (a)  (d)
(B) (c)  (b)  (a)  (d)
(C) (d)  (c)  (a)  (b)
(D) (d)  (b)  (c)  (a)
Answer: A
37.       Indian Institute of Advanced Study is located at
(A) Dharmshala           (B) Shimla
(C) Solan                      (D) Chandigarh
Answer: B
38.       Indicate the number of Regional Offices of National Council of Teacher Education.
(A) 04                 (B) 05
(C) 06                 (D) 08
Answer: A
39.       Which of the following rights was considered the “Heart and Soul” of the Indian Constitution by Dr. B.R. Ambedkar?
(A) Freedom of Speech
(B) Right to Equality
(C) Right to Freedom of Religion
(D) Right to Constitutional Remedies
Answer: D
40.    Who among the following created the office of the District Collector in India ?
(A) Lord Cornwallis
(B) Warren Hastings
(C) The Royal Commission on Decentralisation
(D) Sir Charles Metcalfe
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App