Tuesday, 20 October 2015

UGC NET Paper I Solved Questions June 2012 - Part 5

41.       The Fundamental Duties of a citizen include
1.         Respect for the Constitution, the National Flag and the National Anthem
2.         To develop the scientific temper.
3.         Respect for the Government.
4.         To protect Wildlife.
Choose the correct answer from the codes given below:
Codes :
(A) 1, 2 and 3                (B) 1, 2 and 4
(C) 2, 3 and 4               (D) 1, 3, 4 and 2
Answer: B
42.       The President of India takes oath
(A) to uphold the sovereignty and integrity of India.
(B) to bear true faith and allegiance to the Constitution of India.
(C) to uphold the Constitution and Laws of the country.
(D) to preserve, protect and defend the Constitution and the law of the country.
Answer: D
43.       If you get an opportunity to teach a visually challenged student along with normal students, what type of treatment would you like to give him in the class ?
(A) Not giving extra attention because majority may suffer.
(B) Take care of him sympathetically in the class- room.
(C) You will think that blindness is his destiny and hence you cannot do anything.
(D) Arrange a seat in the front row and try to teach at a pace convenient to him.
Answer: D
44.       Which of the following is not a characteristic of a good achievement test?
(A) Reliability                (B) Objectivity
(C) Ambiguity               (D) Validity
Answer: C
45.       Which of the following does not belong to a projected aid?
(A) Overhead projector           (B) Blackboard
(C) Epidiascope                       (D) Slide projector
Answer: B

46.       For a teacher, which of the following methods would be correct for writing on the blackboard?
(A) Writing fast and as clearly as possible.
(B) Writing the matter first and then asking students to read it.
(C) Asking a question to students and then writing the answer as stated by them.
(D) Writing the important points as clearly as possible.
Answer: D
47.       A teacher can be successful if he/she
(A) helps students in becoming better citizens
(B) imparts subject knowledge to students
(C) prepares students to pass the examination
(D) presents the subject matter in a well organized manner
Answer: D
48.       Dynamic approach to teaching means
(A) Teaching should be forceful and effective
(B) Teachers should be energetic and dynamic
(C) The topics of teaching should not be static, but dynamic
(D) The students should be required to learn through activities
Answer: D
49.       The research that aims at immediate application is
(A) Action Research               (B) Empirical Research
(C) Conceptual Research      (D) Fundamental Research
Answer: A
50.    When two or more successive footnotes refer to the same work which one of the following expressions is used?
(A) ibid               (B) et.al
(C) op.cit :          (D) loc.cit.
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App