Sunday, 4 October 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2013 - Part 5

41.       Classroom communication of a teacher rests on the principle of
(A) Infotainment           (B) Edutainment
(C) Entertainment        (D) Enlightenment
Answer: B
42.       …………… is important when a teacher communicates with his/her student
(A) Sympathy   (B) Empathy
(C) Apathy        (D) Antipathy
Answer: B
43.       In a certain code GALIB is represented by HBMJC. TIGER will be represented by
(A) UJHFS        (B) UHJSF
(C) JHUSF        (D) HUJSF
Answer: A
44.       In a certain cricket tournament 45 matches were played. Each team played once against each of the other teams. The number of teams participated in the tournament is
(A) 8       (B) 10
(C) 12     (D) 14
Answer: B
45.       The missing number in the series
40, 120, 60, 180, 90, ?, 135 is
(A) 110               (B) 270
(C) 105              (D) 210
Answer: B

46.       The odd numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in an ascending order. The number at 6th position is
(A) 18     (B) 24
(C) 33     (D) 36
Answer: C
47.       The mean of four numbers a, b, c, d is 100. If c = 70, then the mean of the remaining numbers is
(A) 30                 (B) 85/2
(C) 170/3           (D) 110
Answer: D
48.       If the radius of a circle is increased by 50%, the perimeter of the circle will increase by
(A) 20%             (B) 30%
(C) 40%             (D) 50%
Answer: D
49.       If the statement 'some men are honest' is false, which among the following statements will be true
Choose the correct code given below:
(i) All men are honest
(ii) No men are honest
(iii) Some men are not honest
(iv) All men are dishonest
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii)                     (B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (i), (iii) and (iv)                    (D) (ii), (i) and (iv)
Answer: B
50.    Choose the proper alternative given in the codes to replace the question mark.
Bee-Honey, Cow-Milk, Teacher-?
(A) Intelligence                        (B) Marks
(C) Lessons                  (D) Wisdom
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App