Friday, 2 October 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2013 - Part 3

21.       At the primary school stage, most of the teachers should be women because they
(A) can teach children better than men.
(B) know basic content better than men.
(C) are available on lower salaries.
(D) can deal with children with love and affection.
Answer: D
22.       Which one is the highest order of learning?
(A) Chain learning                              (B) Problem-solving learning
(C) Stimulus-response learning       (D) Conditioned-reflex learning
Answer: D
23.       A person can enjoy teaching as a profession when he
(A) has control over students.
(B) commands respect from students.
(C) is more qualified than his colleagues.
(D) is very close to higher authorities.
Answer: B
24.       “A diagram speaks more than 1000 words” The statement means that the teacher should
(A) use diagrams in teaching.
(B) speak more and more in the class.
(C) use teaching aids in the class.
(D) not speak too, much in the class.
Answer: C
25.       A research paper
(A) is a compilation of information on a topic.
(B) contains original research as deemed by the author.
(C) contains peer-reviewed original research or evaluation of research conducted by others.
(D) can be published in more than one  journal.
Answer: C

26.       Which one of the following belongs to the category of good 'research ethics’?
(A) Publishing the same paper in two research journals without telling the editors.
(B) Conducting a review of the literature that acknowledges the contributions of other people in the relevant field or relevant prior work.
(C) Trimming outliers from a data set without discussing your reasons, in a research paper.
(D) Including a colleague as an author on a research paper in return for a favour even though the colleague did not make a serious contribution to the paper.
Answer: B
27.       Which of the following sampling methods is not based on probability?
(A) Simple Random Sampling          (B) Stratified Sampling
(C) Quota Sampling                            (D) Cluster Sampling
Answer: C
28.       Which one of the following references is written as per Modern Language Association (MLA) format?
(A) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics,
New Delhi : Prentice Hall of India, 2005
(B) Hall, Donald, Fundamentals of Electronics,
New Delhi : Prentice Hall of India, 2005
(C) Hall, Donald, Fundamentals of Electronics,
New Delhi - Prentice Hall of India, 2005
(D) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics.
New Delhi : Prentice Hall of India, 2005
Answer: D
29.       A workshop is
(A) a conference for discussion on a topic
(B) a meeting for discussion on a topic.
(C) a class at a college or a university in which a teacher and the students discuss a topic.
(D) a brief intensive course for a small group emphasizing the development of a skill or technique for solving a specific problem.
Answer: D
30.    A working hypothesis is
(A) a proven hypothesis for an argument.
(B) not required to be tested
(C) a provisionally accepted hypothesis for further research
(D) a scientific theory
 Answer: C


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App