Monday, 4 May 2015

UGC NET Computer Science Solved Mcqs Paper II June 2005 - Part 4

31.       Which of the statements related to Compilers is wrong ?
(A) Lexical analysis is breaking the input into tokens
(B) Syntax analysis is for parsing the phrase
(C) Syntax analysis is for analyzing the semantic
(D) None of these
Answer: C
32.       Which of the following is the most general phase - structured grammar ?
(A) Regular                   (B) Context – Sensitive
(C) Context free           (D) None of these
Answer: B
33.       Which activity is not included in the first pass of two pass assemblers ?
(A) Build the symbol table
(B) Construct the machine code
(C) Separate mnemonic opcode and operand fields.
(D) None of these
Answer: D
34.       The dynamic binding occurs during the:
(A) Compile time          (B) Run time
(C) Linking time           (D) Pre-processing time.
Answer: B
35.       Symbol Table can be used for:
(A) Checking type compatibility
(B) Suppressing duplication of error message
(C) Storage allocation
(D) All of these
Answer: D
36.       Moving Process from main memory to disk is called:
(A) Caching      (B) Termination
(C) Swapping   (D) Interruption
Answer: C
37.       The principle of Locality of reference justifies the use of:
(A) Virtual memory      (B) Interrupts
(C) Cache memory      (D) Secondary memory
Answer: C
38.       Bankers algorithm is for.
(A) Dead lock Prevention      
(B) Dead lock Avoidance
(C) Dead lock Detection        
(D) Dead lock creation
Answer: B
39.       Which is the correct definition of a valid process transition in an operating system ?
(A) Wake up : Ready → Running
(B) Dispatch : Ready→ Running
(C) Block : Ready → Running
(D) Timer run out : Ready → Blocked
Answer: B
40.    Which of the following is not an Unix Command ?
(A) Whoami      (B) wc
(C) ls                  (D) put
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App