Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Monday, 20 April 2015

UGC NET Computer Science Solved Paper II December 2006 - Part 1

1.       Which of the regular expressions corresponds to this grammar ?
S → AB / AS, A → a / aA, B → b
(A) aa*b+           (B) aa*b
(C) (ab)*             (D) a(ab)*
Answer: B
2.       The proposition ~qp is equivalent to:
(A)          (B)       (C)      (D)
Answer:
3.       The number of edges in a complete graph with N vertices is equal to:
(A) N(N−1)        (B) 2N−1
(C) N−1              (D) N(N−1)/2
Answer: D
4.       Which of the following is not true ?
(A)
(B) A−B = A∩~B
(C)
(D)
Answer:
5.       If (a2−b2) is a prime number where a and bϵN, then:
(A) a2−b2 = 3                 (B) a2−b2 = a−b
(C) a2−b2 = a+b             (D) a2−b2 = 5
Answer: C

6.       The hexadecimal equivalent of (10111)2×(1110)2 is:
(A) 150               (B) 241
(C) 142              (D) 101011110
Answer: C
7.       An example of a self complementing code is:
(A) 8421 code               (B) Gray code
(C) Excess-3 code       (D) 7421 code
Answer: C
8.       A sum of products expression can be implemented with...............logic gates.
(A) AND – OR              (B) NAND − OR
(C) AND – NOT            (D) OR – AND
Answer: A
9.       The characteristic equation of the D flip-flop is:
(A) Qn+1 = D       (B) Q = D
(C) Q = 1            (D) Q = 0
Answer: A
10.    Which of the following logic is the fastest ?
(A) RTL              (B) ECL          (C) HTL          (D) HCL
Answer: B


No comments:

Post a Comment