Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Tuesday, 31 March 2015

UGC NET Computer Science Paper II June 2011 - Part 2

11.       From the point of view of the programmer, what are the major advantages of using a high-level language rather than internal machine code or assembly language ?
(A) Program portability            (B) Easy development
(C) Efficiency                           (D) None of the above
Answer: B
12.       What features make C++ so powerful ?
(A) Easy implementation                    (B) Reusing old code
(C) Easy memory management        (D) All of the above
Answer: D
13.       The goal of operator overloading is
(A) to help the user of a class
(B) to help the developer of a class
(C) to help define friend function
(D) None of the above
Answer: A
14.       The scheme of which interpreter translates the source program is known as
(A) Paragraph by paragraph
(B) Instruction by instruction
(C) Line by line
(D) None of the above
Answer: C
15.       Portable program means
(A) Program with wheels                    (B) Independent from its authors
(C) Independent of platform              (D) None of the above
Answer: C

16.       Which of the following is the recovery management technique in DDBMS ?
(A) 2PC (Two Phase Commit)           (B) Backup
(C) Immediate update                         (D) All of the above
Answer: D
17.       Which of the following is the process by which a user’s privileges ascertained ?
(A) Authorization                     (B) Authentication
(C) Access Control                  (D) None of these
Answer: A
18.       The basic variants of time-stampbased method of concurrency control are
(A) Total time stamp-ordering
(B) Partial time stamp ordering
(C) Multiversion Time stamp ordering
(D) All of the above
Answer: D
19.       A transaction can include following basic database access operations :
(A) Read_item(X)                     (B) Write_item(X)
(C) Both (A) and (B)                (D) None of these
Answer: C
20.    Decomposition help in eliminating some of the problems of bad design
(A) Redundancy                      (B) Inconsistencies
(C) Anomalies                          (D) All of the above
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

1 comment: