NTA UGC NET Computer Science Solved Paper II June 2019 - Part 5

81.         For a magnetic disk with concentric circular tracks, the seek latency is not linearly proportional to the seek distance due to
(a) non-uniform distribution of requests.
(b) arm starting or stopping inertia.
(c) higher capacity of tracks on the periphery of the platter.
(d) use of unfair arm scheduling policies.
Answer: (b)
82.         You need 500 subnets, each with about 100 usable host addresses per subnet. What network mask will you assign using a class B network address?
(a) 255.255.255.252             (b) 255.255.255.128
(c) 255.255.255.0                 (d) 255.255.254.0
Answer: (b)
83.         Which of the following are the primary objectives of risk monitoring in software project tracking?
P : To assess whether predicted risks do, in fact, occur.
Q : To ensure that risk aversion steps defined for the risk are being properly applied.
R : To collect information that can be used for future risk analysis.
(a) Only P and Q                  (b) Only P and R
(c) Only Q and R                  (d) All of P, Q, R
Answer: (d)
84.         Which data structure is used by the compiler for managing variables and their attributes?
(a) Binary tree            (b) Link list
(c) Symbol table         (d) Parse table
Answer: (c)
85.         The fault can be easily diagnosed in the micro-program control unit using diagnostic tools by maintaining the contents of
(a) flags and counters           (b) registers and counters
(c) flags and registers                     (d) flags, registers and counters
Answer: (d)
86.         Consider the LPP given as
Max Z=2x1 - x2 + 2x3
subject to the constraints
   2x1 + x2 ≤ 10
x1 + 2x2 - 2x3 ≤ 20
x1 + 2x3 ≤ 5
x1,x2,x3 ≥ 0
What shall be the solution of the LPP after applying first iteration of the Simplex Method?
(a) x1 = 5/2, x2 = 0, x3 = 0, Z = 5
(b) x1 = 0, x2 = 0, x3 = 5/2, Z = 5
(c) x1 = 0, x2 = 5/2, x3 = 0, Z = -5/2
(d) x1 = 0, x2 = 0, x3 = 10, Z = 20
Answer: (b)
87.         Shift-reduce parser consists of
(1) input buffer                     (2) stack       (3) parse table
Choose the correct option from those given below:
(a) (1) and (2) only               (b) (1) and (3) only
(c) (3) ony                            (d) (1), (2) and (3)
Answer: (d)
88.         Match List-I with List-II:
List-I                         List-II
A. p → q                    1. ¬(q → ¬ p)
B. p v q                      2. p ʌ ¬ q
C. p ʌ q                     3. ¬p → q
D. ¬(p → q)               4. ¬p v q
Choose the correct option from those given below:
(a) A-2, B-3, C-1, D-4                     (b) A-2, B-1, C-3, D-4
(c) A-4, B-1, C-3, D-2                     (d) A-4, B-3, C-1, D-2
Answer: (d)
89.         Which of the following UNIX/Linux pipes will count the number of lines in all the files having .c and .h as their extension in the current working directory?
(a) cat *.ch | wc - l                (b) cat *. [c - h] | wc -l
(c) cat *.[ch] | ls - l                (d) cat *. [ch] | wc – l
Answer: (d)
90.     The parallel bus arbitration technique uses an external priority encoder and a decoder. Suppose, a parallel arbiter has 5 bus arbiters. What will be the size of priority encoder and decoder respectively?
(a) 4 × 2, 2 × 4                     (b) 2 × 4, 4 × 2
(c) 3 × 8, 8 × 3                     (d) 8 × 3, 3 × 8
Answer: (d)
91.     Software validation mainly checks for inconsistencies between
(a) use cases and user requirements.
(b) implementation and system design blueprints.
(c) detailed specifications and user requirements.
(d) functional specifications and use cases.
Answer: (c)
92.     What will be the number of states when a MOD-2 counter is followed by a MOD-5 counter?
(a) 5                (b) 10
(c) 15              (d) 20
Answer: (b)
93.     Consider the following C-code fragment running on a 32-bit x86 machine:
typedef struct {
union {
unsigned char a;
unsigned short b;
}U;
unsigned char c;
}S;
S B[10];
S*p=&B[4];
S*q=&B[5];
p → U.b = 0x1234;
/* structure S takes 32-bits */

If M is the value of q – p and N is the value of ((int) & (p → c)) – ((int)p), then (M, N) is
(a) (1, 1)                    (b) (3, 2)
(c) (1, 2)                    (d) (4, 4)
Answer: (c)
94.     Consider the following C++ function f():
unsigned int f (unsigned int n){
unsigned int b = 0;
while (n){
b + = n & 1;
n >> = 1;
}
return b;
}

The function f() returns the int that represents the ____P____in the binary representation of positive integer n, where P is
(a) number of 0’s       
(b) number of bits
(c) number of consecutive 1’s
(d) number of 1’s
Answer: (d)
95.     For which values of m and n does the complete bipartite graph Km, n have a Hamilton circuit?
(a) m≠n, m,n≥2                    (b) m≠n, m,n≥3
(c) m=n, m,n≥2                    (d) m=n, m,n≥3
Answer: (c)
96.     The ability to inject packets into the Internet with a false source address is known as
(a) Man-in-the-middle attack                     (b) IP phishing
(c) IP sniffing                                 (d) IP spoofing
Answer: (d)
97.     Consider the following grammar:
S → XY
X → YaY | a   and   Y→ bbX
Which of the following statements is/are true about the above grammar?
(1) Strings produced by the grammar can have consecutive three a’s.
(2) Every string produced by the grammar have alternate a and b.
(3) Every string produced by the grammar have at least two a’s.
(4) Every string produced by the grammar have b’s in multiple of 2.

(a) (1) only                 (b) (2) and (3) only
(c) (4) only                 (d) (3) and (4) only
Answer: (d)
98.     Consider the following methods:
M1 : Mean of maximum
M2 : Centre of area
M3 : Height method
Which of the following is/are defuzzification method(s)?
(a) Only M2               (b) Only M1 and M2
(c) Only M2 and M3   (d) M1, M2 and M3
Answer: (d)
99.     With respect to relational algebra, which of the following operations are included from mathematical set theory?
(1) Join                      (2) Intersection
(3) Cartisian product   (4) Project

(a) (1) and (4)            (b) (2) and (3)
(c) (3) and (4)            (d) (2) and (4)
Answer: (b)
100.     How many cards must be selected from a standard deck of 52 cards to guarantee that at least three hearts are present among them?
(a) 9                (b) 13
(c) 17              (d) 42
Answer: (d)

Post a comment

0 Comments