NTA UGC NET General Paper I July 2018 (22-07-2018) - Part 1

1.       From the following list of statements, select those which indicate the characteristics and basic requirements of teaching.
(i) Teaching implies communication.
(ii) Teaching is like selling goods.
(iii) Teaching means managing and monitoring.
(iv) Teaching implies influencing others.
(v) Teaching requires convincing others.
(vi) There can be no teaching without infrastructural support.
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (i), (iii) and (iv)        (2) (i), (ii) and (iii)
(3) (iv), (v) and (vi)       (4) (ii), (v) and (vi)
Answer: 1
2.       What is the purpose underlying the use of teaching aids?
(1) To make the lessons interesting
(2) To capture the students’ attention
(3) To enhance access to technological resources
(4) To optimise learning outcomes
Answer: 4
3.       In the two lists given below, List I provides the list of teaching methods, while List II indicates the factors helpful in rendering them effective. Match the two lists and choose the correct answer from the code given below.
List I (Teaching methods)
(a) Expository method
(b) Investigative method
(c) Discussion method
(d) Personalised method
List II (Factors helpful in making them effective)
(i) Trust and openness in relationship
(ii) Freedom to choose a theme and scope for frank exchange of ideas
(iii) Creating a challenge to address the problems
(iv) Systematic, step-by-step presentation
(v) Maximising infrastructural support
Code:
      (a)  (b)  (c)  (d)
(1) (iv)  (iii)  (ii)  (i)
(2) (i)    (ii)  (iii)  (iv)
(3) (ii)   (iii) (iv)  (v)
(4) (iii)  (i)   (ii)   (iv)
Answer: 1
4.       Below are given statements pertaining to evaluation systems. Identify those which correctly explain them.
(i) Criterion-Referenced Testing (CRT) focuses on a delimited domain of learning tasks.
(ii) Norm-Referenced Testing (NRT) requires a clearly defined group.
(iii) Formative tests are given at the end of a course.
(iv) Both Norm-Referenced Testing (NRT) and Criterion-Referenced Testing (CRT) use the same type of test items.
(v) Summative tests are used regularly during teaching transactions.
(vi) Mastery tests are examples of Norm-Referenced Testing.
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (i), (ii) and (iii)         (2) (i), (ii) and (iv)
(3) (iv), (v) and (vi)       (4) (ii), (v) and (vi)
Answer: 2
5.       In the list given below, identify those key teaching behaviours which have been observed to be contributive to effectiveness.
(i) Lesson clarity
(ii) Probing
(iii) Teacher-task orientation
(iv) Student success rate
(v) Instructional variety
(vi) Using student ideas
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (i), (ii), (iii) and (iv)              (2) (iii), (iv), (v) and (vi)
(3) (i), (iii), (iv) and (v)              (4) (ii), (iii), (v) and (vi)
Answer: 3
6.       Identify the correct order of the following components which are interrelated in research.
(i) Observation
(ii) Hypothesis making
(iii) Developing concepts
(iv) Deducing the consequences of theories
(v) Methods employed to obtain them
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (v), (iv), (iii), (ii) and (i)
(2) (i), (iii), (ii), (iv) and (v)
(3) (ii), (iii), (i), (iv) and (v)
(4) (iv), (v), (iii), (ii) and (i)
Answer: 2
7.       In the list given below, identify those statements which correctly describe the meaning and characteristics of research.
(i) Research is a method of improving our common sense.
(ii) Deductive and inductive methods get integrated in a research process.
(iii) Research is creativity and charisma.
(iv) Research is the use of scientific method to provide answers to meaningful questions.
(v) Method of consulting and using experience is called research.
(vi) The answers provided by research can be empirically verified.
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (ii), (iv) and (vi)       (2) (i), (ii) and (iii)
(3) (iv), (v) and (vi)       (4) (i), (iii) and (v)
Answer: 1
8.       In the two lists given below, List I provides the types of research methods, while List II indicates the critical features associated with them. Match the two lists and choose the correct answer from the code given below.
List I (Research methods)
(a) Ex-post facto method
(b) Case study method
(c) Philosophical method
(d) Descriptive survey method
List II (Critical features)
(i) Finding out the status based on a study of a large sample
(ii) Interpretation of thoughts of a great thinker
(iii) Intervention based ameliorative approach
(iv) Causal comparison and correlational studies
(v) In-depth study of a unit specified for the purpose
Code:
     (a)  (b)  (c)  (d)
(1) (i)   (ii)  (iii) (iv)                                                                       
(2) (ii)  (iii) (iv) (v)
(3) (i)   (iii) (ii)  (v)
(4) (iv) (v)  (ii)  (i)
Answer: 4
9.       A researcher uses parametric test in lieu of non-parametric test for analysis and interpretation of results. This may be described as a case of
(1) Unethical research practice
(2) Malpractice in reporting of results
(3) Technical lapse in handling data
(4) Manipulation of research results
Answer: 3
10.    Which of the following provides more latitude to the researcher for creative expression?
(1) Thesis writing
(2) Writing of a research article
(3) Presentation of a conference paper
(4) Preparing a research synopsis
Answer: 3

Post a comment

0 Comments