Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 11 May 2019

NTA UGC NET Computer Science Paper II Solved July 2018 - Part 4

61.       In RDBMS, which type of Join returns all rows that satisfy the join condition?
(1) Inner Join
(2) Outer Join
(3) Semi Join
(4) Anti Join
Answer: 1
62.       Consider a relation book (title, price) which contains the titles and prices of different books. Assuming that no two books have the same price, what does the following SQL query list?
Select title
from book as B
where (select count (*)
from book as T
where T.price > B.price) < 7
(1) Titles of the six most expensive books.
(2) Title of the sixth most expensive books.
(3) Titles of the seven most expensive books.
(4) Title of the seventh most expensive books.
Answer: 3
63.       In a Hierachical database, a hashing function is used to locate the .................
(1) Collision
(2) Root
(3) Foreign Key
(4) Records
Answer: 2
64.       Relations produced from E - R Model will always be in ..............
(1) 1 NF
(2) 2 NF
(3) 3 NF
(4) 4 NF
Answer: 3
65.       Consider the following schedules involving two transactions.
S1 : r1(X) ; r1(Y) ; r2(X) ; r2(Y) ; w2(Y) ; w1(X)
S2 : r1(X) ; r2(X) ; r2(Y) ; w2(Y) ; r1(Y) ; w1(X)
Which one of the following statements is correct with respect to above?
(1) Both S1 and S2 are conflict serializable.
(2) Both S1 and S2 are not conflict serializable.
(3) S1 is conflict serializable and S2 is not conflict serializable.
(4) S1 is not conflict serializable and S2 is conflict serializable.
Answer: 4
66.       For a database relation R(a, b, c, d) where the domains of a, b, c and d include only atomic values, and only the following functional dependencies and those that can be inferred from them hold:
a → c
b → d
The relation is in ...............
(1) First normal form but not in second normal form
(2) Second normal form but not in third normal form
(3) Third normal form
(4) BCNF
Answer: 1
67.       A many-to-one relationship exists between entity sets r1 and r2. How will it be represented using functional depedencies if Pk(r) denotes the primary key attribute of relation r?
(1) Pk(r1) → Pk(r2)
(2) Pk(r2) → Pk(r1)
(3) Pk(r2) → Pk(r1) and Pk(r1) → Pk(r2)
(4) Pk(r2) → Pk(r1) or Pk(r1) → Pk(r2)
Answer: 1
68.       Database systems that store each relation in a separate operating system file may use the operating system’s authorization scheme, instead of defining a special scheme themselves. In this case, which of the following is false?
(1) The administrator enjoys more control on the grant option.
(2) It is difficult to differentiate among the update, delete and insert authorizations.
(3) Cannot store more than one relation in a file.
(4) Operations on the database are speeded up as the authorization procedure is carried out at the operating system level.
Answer: 1
69.       Let R1(a, b, c) and R2(x, y, z) be two relations in which a is the foreign key of R1 that refers to the primary key of R2. Consider following four options.
(a) Insert into R1           (b) Insert into R2
(c) Delete from R1        (d) Delete from R2
Which of the following is correct about the referential integrity constraint with respect to
above?
(1) Operations (a) and (b) will cause violation.
(2) Operations (b) and (c) will cause violation.
(3) Operations (c) and (d) will cause violation.
(4) Operations (d) and (a) will cause violation.
Answer: 4
70.    Consider a hash table of size seven, with starting index zero, and a hash function (7x+3) mod 4. Assuming the hash table is initially empty, which of the following is the contents of the table when the sequence 1, 3, 8, 10 is inserted into the table using closed hashing? Here “__” denotes an empty location in the table.
(1) 3, 10, 1, 8, __, __, __
(2) 1, 3, 8, 10, __, __, __
(3) 1, __, 3, __, 8, __, 10
(4) 3, 10, __, __, 8, __, __
Answer: 1
71.    In Artificial Intelligence (AI), an environment is uncertain if it is ..............
(1) Not fully observable and not deterministic
(2) Not fully observable or not deterministic
(3) Fully observable but not deterministic
(4) Not fully observable but deterministic
Answer: 2
72.    In Artificial Intelligence (AI), a simple reflex agent selects actions on the basis of ...................
(1) current percept, completely ignoring rest of the percept history.
(2) rest of the percept history, completely ignoring current percept.
(3) both current percept and complete percept history.
(4) both current percept and just previous percept.
Answer: 1
73.    In heuristic search algorithms in Artificial Intelligence (AI), if a collection of admissible heuristics h1.......hm is available for a problem and none of them dominates any of the others, which should we choose?
(1) h(n)=max{h1(n),....,hm(n)}
(2) h(n)=min{h1(n),....,hm(n)}
(3) h(n)=avg{h1(n),....,hm(n)}
(4) h(n)=sum{h1(n),....,hm(n)}
Answer: 1
74.    Consider following sentences regarding A*, an informed search strategy in Artificial Intelligence (AI).
(a) A* expands all nodes with f(n) < C*.
(b) A* expands no nodes with f(n) /C*.
(c) Pruning is integral to A*.
Here, C* is the cost of the optimal solution path.
Which of the following is correct with respect to the above statements?
(1) Both statement (a) and statement (b) are true.
(2) Both statement (a) and statement (c) are true.
(3) Both statement (b) and statement (c) are true.
(4) All the statements (a), (b) and (c) are true.
Answer: 2
75.    Consider a vocabulary with only four propositions A, B, C and D. How many models are there for the following sentence?
B V C
(1) 10
(2) 12
(3) 15
(4) 16
Answer: 2
76.    Consider the following statements :
(a) False╞ True
(b) If α╞ (β γ) then α╞ β and α╞ γ.
Which of the following is correct with respect to the above statements?
(1) Both statement (a) and statement (b) are false.
(2) Statement (a) is true but statement (b) is false.
(3) Statement (a) is false but statement (b) is true.
(4) Both statement (a) and statement (b) are true.
Answer: 4
77.    Consider the following English sentence:
“Agra and Gwalior are both in India”.
A student has written a logical sentence for the above English sentence in First-Order Logic using predicate In(x, y), which means x is in y, as follows:
In(Agra, India) V In(Gwalior, India)
Which one of the following is correct with respect to the above logical sentence?
(1) It is syntactically valid but does not express the meaning of the English sentence.
(2) It is syntactically valid and expresses the meaning of the English sentence also.
(3) It is syntactically invalid but expresses the meaning of the English sentence.
(4) It is syntactically invalid and does not express the meaning of the English sentence.
Answer: 1
78.    Consider the following two sentences:
(a) The planning graph data structure can be used to give a better heuristic for a planning problem.
(b) Dropping negative effects from every action schema in a planning problem results in a relaxed problem.
Which of the following is correct with respect to the above sentences?
(1) Both sentence (a) and sentence (b) are false.
(2) Both sentence (a) and sentence (b) are true.
(3) Sentence (a) is true but sentence (b) is false.
(4) Sentence (a) is false but sentence (b) is true.
Answer: 2
79.    A knowledge base contains just one sentence, x AsHighAs (x, Everest). Consider the following two sentences obtained after applying existential instantiation.
(a) AsHighAs (Everest, Everest)
(b) AsHighAs (Kilimanjaro, Everest)
Which of the following is correct with respect to the above sentences?
(1) Both sentence (a) and sentence (b) are sound conclusions.
(2) Both sentence (a) and sentence (b) are unsound conclusions.
(3) Sentence (a) is sound but sentence (b) is unsound.
(4) Sentence (a) is unsound but sentence (b) is sound.
Answer: 4
80.    Consider the set of all possible five-card poker hands dealt fairly from a standard deck of fifty-two cards. How many atomic events are there in the joint probability distribution?
(1) 2, 598, 960
(2) 3, 468, 960
(3) 3, 958, 590
(4) 2, 645, 590
Answer: 1

No comments:

Post a Comment