Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Wednesday, 25 April 2018

UGC NET/JRF Computer Science Paper III June 2013 Solved Mcqs - Part 5

41.       Which one of the following is not an addressing mode?
(A) Register indirect
(B) Auto increment
(C) Relative indexed
(D) Immediate operand
Answer: C
42.       Computers can have instruction formats with
(A) only two address and three address instructions
(B) only one address and two address instructions
(C) only one address, two address and three address instructions
(D) zero address, one address, two address and three address instructions
Answer: D
43.       Which is not a typical program control instruction?
(A) BR
(B) JMP
(C) SHL
(D) TST
Answer: C
44.       Interrupt which arises from illegal or erroneous use of an instruction or data is
(A) Software interrupt
(B) Internal interrupt
(C) External interrupt
(D) All of the above
Answer: B
45.       The simplified function in product of sums of Boolean function F(W, X, Y, Z) = Σ(0, 1, 2, 5, 8, 9, 10) is
(A) (W' + X') (Y' + Z') (X' + Z)
(B) (W' + X') (Y' + Z') (X' + Z')
(C) (W' + X') (Y' + Z) (X' + Z)
(D) (W' + X') (Y + Z') (X' + Z)
Answer: A
46.       Match the following:
List - I
a. TTL
b. ECL
c. MOS
d. CMOS
List - II
i. High component density
ii. Low power consumption
iii. Evolution of “diode-transistor- logic”
iv. High speed digital circuits
Codes:
      a   b   c    d
(A) iii   ii    i    iv
(B) i    iv   iii   ii
(C) iii  iv    i    ii
(D) i    ii    iii   iv
Answer: C
47.       Match the following:
List - I
a. Foreign keys           
b. Private key
c. Event control action model           
d. Data security
List - II
i. Domain constraint
ii. Referential integrity
iii. Encryption
iv. Trigger
Codes:
      a   b   c   d
(A) iii   ii    i   iv
(B) ii   i    iv  iii
(C) iii  iv   i   ii
(D) i    ii   iii  iv
Answer: B
48.       When an array is passed as a parameter to a function which of the following statements is correct?
(A) The function can change values in the original array.
(B) The function cannot change values in the original array.
(C) Results in compilation error.
(D) Results in runtime error.
Answer: A
49.       Suppose you want to delete the name that occurs before “Vivek” in an alphabetical listing. Which of the following data structures shall be most efficient for this operation?
(A) Circular linked list
(B) Doubly linked list
(C) Linked list
(D) Dequeue
Answer: B
50.    What will be the output of the following segment of the program?
main( )
{
char *s = “hello world”;
int i = 7;
printf(“%, *s”, i, s);
}
(A) Syntax error
(B) hello w
(C) hello
(D) o world
Answer: Marks given to all


No comments:

Post a Comment