Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Monday, 23 April 2018

UGC NET/JRF Computer Science Paper III June 2013 Solved Mcqs - Part 3

21.       Which one of the following media is multidrop?
(A) Shielded Twisted pair cable
(B) Unshielded Twisted pair cable
(C) Thick Coaxial cable
(D) Fiber Optic cable
Answer: C
22.       What is the baud rate of the standard 10 Mbps Ethernet?
(A) 10 megabaud
(B) 20 megabaud
(C) 30 megabaud
(D) 40 megabaud
Answer: B
Explanation:
The Ethernet uses Manchester encoding, which means it has two signal periods per bit sent. The data rate of the standard Ethernet is 100-Mbps, so the baud rate is 200 Mbaud.
23.       At any iteration of simplex method, if Δj (Zj – Cj) corresponding to any non-basic variable Xj is obtained as zero, the solution under the test is
(A) Degenerate solution        
(B) Unbounded solution
(C) Alternative solution         
(D) Optimal solution
Answer: C
24.       A basic feasible solution to a m-origin, n-destination transportation problem is said to be ................... if the number of positive allocations are less than m + n – 1.
(A) degenerate
(B) non-degenerate
(C) unbounded
(D) unbalanced
Answer: A
25.       The total transportation cost in an initial basic feasible solution to the following transportation problem using Vogel’s Approximation method is
(A) 76
(B) 80
(C) 90
(D) 96
Answer: B
26.       An actor in an animation is a small program invoked ............... per frame to determine the characteristics of some object in the animation.
(A) once
(B) twice
(C) 30 times
(D) 60 times
Answer: A
27.       Bresenham line drawing algorithm is attractive because it uses
(A) Real arithmetic only         
(B) Integer arithmetic only
(C) Floating point arithmetic 
(D) Real and integer arithmetic
Answer: B
28.       The refresh rate above which a picture stops flickering and fuses into a steady image is called ..................
(A) Crucial fusion frequency
(B) Current frequency fusion
(C) Critical fusion frequency
(D) Critically diffused frequency
Answer: C
29.       In homogenous coordinate system (x, y, z) the points with z = 0 are called
(A) Cartesian points
(B) Parallel points
(C) Origin point
(D) Point at infinity
Answer: D
30.    If 40 black lines interleaved with 40 white lines can be distinguished across one inch, the resolution is
(A) 40 line-pairs per inch      
(B) 80 line-pairs per inch
(C) 1600 lines per inch          
(D) 40 lines per inch
Answer: A


No comments:

Post a Comment