Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Monday, 6 November 2017

CBSE UGC NET General Paper I Solved November 2017 - Part 3

Answer the questions 21 to 25 based on the data given in the table below.
21.       The maximum decadal growth in population of India is registered in the period:
(1) 1981 - 1991
(2) 1961 - 1971
(3) 1991 - 2001
(4)  2001 - 2011
Answer: 2
22.       What was the per capita ownership of two wheelers in India in the year 2011?
(1) ~0.068%
(2) ~0.084%
(3) ~0.0084%
(4) ~0.84%
Answer: Marks to all
23.       What was the average decadal growth in the number of cars during 1961 – 2011?
(1) ~157%
(2) ~131%
(3) ~68%
(4) ~217%
Answer: 2
24.       In which year the decadal growth (%) in number of cars surpassed that of the two wheelers?
(1) 2011
(2) 1991
(3) 2001
(4) 1981
Answer: 1
25.       In the year 2001, out of total number of vehicles, the number of passenger vehicles (4 wheelers) accounted for:
(1) ~43%
(2) ~14%
(3) ~24%
(4) ~31%
Answer: 2

26.       In which of the following arrangements a wider spectrum of ideas and issues may be made possible?
(1) Symposium
(2) Research Article
(3) Workshop mode
(4) Conference
Answer: 4
27.       On the basis of summative tests, a teacher is interpreting his/her students, performance in terms of their wellness life style evident in behaviour. This will be called:
(1) Criterion - referenced testing
(2) Formative testing
(3) Continuous and comprehensive evaluation
(4) Norm - referenced testing
Answer: 1
28.       Which of the following research types focuses on ameliorating the prevailing situations?
(1) Experimental Research
(2) Fundamental Research
(3) Applied Research
(4) Action Research
Answer: 4
29.       From the list given below identify the learner characteristics which would facilitate teaching-learning system to become effective. Choose the correct code to indicate your answer.
(a) Prior experience of learner
(b) Learner's family lineage
(c) Aptitude of the learner
(d) Learner's stage of development
(e) Learner's food habits and hobbies
(f) Learner's religious affiliation
Code:
(1) (b), (c) and (f)
(2) (a), (c) and (d)
(3) (d), (e) and (f)
(4) (a), (d) and (e)
Answer: 2
30.    Which one of the following is a key behaviour in effective teaching?
(1) Questioning
(2) Using student ideas and contribution
(3) Structuring
(4) Instructional variety
Answer: 4

Pages   2   3   4   5 

No comments:

Post a Comment