Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Monday, 6 November 2017

CBSE UGC NET General Paper I Solved November 2017 - Part 5

41.       A postman walked 20 m straight from his office, turned right and walked 10 m. After turning left he walked 10 m and after turning right walked 20 m. He again turned right and walked 70 m. How far he is from his office?
(1) 20 m.
(2) 50 m.
(3) 40 m.
(4) 60 m.
Answer: 2
42.       Just as melting ice-cubes do not cause a glass of water to overflow, melting sea-ice does not increase oceanic volume.
What type of argument is it?
(1) Statistical
(2) Analogical
(3) Hypothetical
(4) Psychological
Answer: 2
43.       The next term in the series ABD, DGK, HMS, MTB, …………. is:
(1) RUH
(2) NSA
(3) SBL
(4) PSK
Answer: 3
44.       The interaction between a teacher and students creates a zone of proximal:
(1) Distortion
(2) Difference
(3) Confusion
(4) Development
Answer: 4
45.       In the series 1, 6, 15, 28, 45, ………… the next term will be:
(1) 84
(2) 66
(3) 76
(4) 56
Answer: 2

46.       It is Truism to say that no one was there when life first appeared on earth. Any assertion about life's origin, thus, should be treated as a theory.
The above two statements constitute:
(1) A conjecture
(2) A historical explanation
(3) A narrative
(4) An argument
Answer: 4
47.       In a classroom, the probability of message reception can be enhanced by:
(1) Using high decibel audio tools
(2) Establishing a viewpoint
(3) Exposing the ignorance of students
(4) Increasing the information load
Answer: 2
48.       Given below are four statements. Among them two are related in such a way that they can both be true but they cannot both be false. Select the code that indicates those two statements:
Statements:
(a) Honest people never suffer.
(b) Almost all honest people do suffer.
(c) Honest people hardly suffer
(d) Each and every honest person suffers.
Code:
(1) (b) and (c)
(2) (a) and (b)
(3) (a) and (c)
(4) (a) and (d)
Answer: 1
49.       A good communicator begins his/her presentation with a:
(1) Ice-breaker
(2) Complex question
(3) Non-sequitur
(4) Repetitive phrase
Answer: 1
50.    The spatial audio reproduction in a classroom can reduce the students':
(1) Interest in technology - orientation
(2) Cognitive load in understanding
(3) Respect for the teacher
(4) Motivation for excellence
Answer: 2

Pages   2   3   4   5 

1 comment:

  1. Part1 is quite difficult than part2.. it is very useful

    ReplyDelete