Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Tuesday, 22 August 2017

Data Structures and Algorithms Multiple Choice Questions - Set 6

51.       A graph with n vertices will definitely have a parallel edge or self loop if the total number of edges are
(A) more than n
(B) more than n+1
(C) more than (n+1)/2
(D) more than n(n-1)/2
Answer: D
52.       In the worst case, the number of comparisons needed to search a singly linked list of length n for a given element is ............
(A) log2 n
(B) n/2
(C) log2 n-1
(D) n
Answer: D
53.       Index of arrays in C programming language starts from.............
(A) 0
(B) 1
(C) either 0 or 1
(D) undefined
Answer: A
54.       Out of the following, the slowest sorting procedure is
(A) Quick Sort
(B) Heap Sort
(C) Shell Sort
(D) Bubble Sort
Answer: D
55.       The minimum number of edges required to create a cyclic graph of n vertices is .............
(A) n
(B) n - 1
(C) n + 1
(D) 2n
Answer: A

56.       In .............., it is possible to traverse a tree without using stacks either implicitly or explicitly.
(A) Threaded binary trees
(B) AVL Tree
(C) B+ tree
(D) Heap
Answer: C
57.       The order of a B-Tree with 2, 3, 4 or 5 children in every internal node is
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer: C
58.       Prefix notation is also known as ...............
(A) Reverse Polish Notation
(B) Reverse Notation
(C) Polish Reverse Notation
(D) Polish Notation
Answer: D
59.       The number of nodes that have no successors in a complete binary tree of depth 4 is
(A) 0
(B) 8
(C) 16
(D) 4
Answer: B
60.    One can make an exact replica of a Binary Search Tree by traversing it in ...............
(A) In-order
(B) Pre-order
(C) Post-order
(D) Any order
Answer: B


No comments:

Post a Comment