Wednesday, 26 April 2017

UGC NET Computer Science Questions Paper II December 2008 - Part 4

31.       Aggregation is:
(A) an abstraction through which relationships are treated as lower level entities
(B) an abstraction through which relationships are treated as higher level entities
(C) an abstraction through which relationships are not treated at all as entities
(D) none of the above
Answer: B
32.       Suppose R is a relation schema and F is a set of functional dependencies on R. Further, suppose R1 and R2 form a decomposition of R. Then the decomposition is a lossless join decomposition of R provided that:
(A) R1∩R2→R1 is in F+
(B) R1∩R2→R2 is in F+
(C) both R1∩R2→R1 and R1∩R2→R2 functional dependencies are in F+
(D) at least one from R1∩R2→R1 and R1∩R2→R2 is in F+
Answer: D
33.       In a heap, every element is …………… of all the elements in the subtree.
(A) maximum
(B) minimum
(C) sum
(D) product
Answer: A
34.       If (rear==maxsize-1) rear=0; else rear=rear+1; is required in:
(A) circular queue
(B) linear queue
(C) stack
(D) deque
Answer: D
Explanation:
A double-ended queue (dequeue, often abbreviated to deque) is an abstract data type that generalizes a queue, for which elements can be added to or removed from either the front (head) or back (tail). It is also often called a head-tail linked list.
35.       A high performance switching and multiplexing technology that utilizes fixed length packets to carry different types of traffic is:
(A) ATM
(B) ADSL
(C) SONET
(D) None of the above
Answer: A

36.       A conventional LAN bridge specifies only the functions of OSI:
(A) layers 1 and 2
(B) layers 1 through 3
(C) all layers
(D) none of the above
Answer: A
37.       An assembly program contains:
(A) imperative and declarative statements
(B) imperative and assembler directives
(C) imperative and declarative statements as well as assembler directives
(D) declarative statements and assembler directives
Answer: C
38.       In which addressing mode, the effective address of the operand is generated by adding a constant value to the contents of register?
(A) absolute mode
(B) immediate mode
(C) indirect mode
(D) index mode
Answer: D
39.       Which of the following are Assembler Directives?
(i) EQU
(ii) ORIGIN
(iii) START
(iv) END
(A) (ii), (iii) and (iv)      
(B) (i), (iii) and (iv)
(C) (iii) and (iv)                        
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: D
40.    Which of the following OS treats hardware as a file system?
(A) UNIX
(B) DOS
(C) Windows NT
(D) None of the above
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment