Sunday, 5 April 2015

UGC NET Computer Science Questions Paper II December 2008 - Part 2

21.       N processes are waiting for I/O. A process spends a fraction p of its time in I/O wait state. The CPU utilization is given by:
(A) 1-p-N             (B) 1-pN             
(C) pN                 (D) p-N
Answer: B
22.       If holes are half as large as processes, the fraction of memory wasted in holes is:
(A) 2/3                (B) 1/2           
(C) 1/3                (D) 1/5
Answer: D
23.       An example of a non pre-emptive scheduling algorithm is:
(A) Round Robin        
(B) Priority Scheduling
(C) Shortest job first   
(D) 2 level scheduling
Answer: C
24.       An example of distributed OS is:
(A) Amoeba      (B) UNIX
(C) MS-DOS     (D) MULTICS
Answer: A
25.       Which one of the following describes correctly a static variable?
(A) It cannot be initialized
(B) It is initialized once at the commencement of execution and cannot be changed at run time
(C) It retains its value during the life of the program
(D) None of the above
Answer: C
26.       The output of the program code
main()
{
int x=0;
while (x<=10)
for(;;)
if(++x%10==0)
break;
printf(“x=%d”,x);
}
is :
(A) x=1               (B) compilation error
(C) x=20                        (D) none of the above
Answer: C
27.       A copy constructor is invoked when:
(A) a function returns by value        
(B) an argument is passed by value
(C) a function returns by reference 
(D) none of the above
Answer: B
28.       When a language has the capability to produce new data types, it is said to be:
(A) extensible               (B) encapsulated
(C) overloaded             (D) none of the above
Answer: A
29.       How many constructors can a class have?
(A) zero              (B) 1
(C) 2                   (D) any number
Answer: D
30.    An entity has:
(i) a set of properties
(ii) a set of properties and values for all the properties
(iii) a set of properties and the values for some set of properties may non-uniquely identify an entity
(iv) a set of properties and the values for some set of properties may uniquely identify an entity
Which of the above are valid?
(A) (i) only         (B) (ii) only    
(C) (iii) only       (D) (iv) only
Answer: D
31.    Aggregation is:
(A) an abstraction through which relationships are treated as lower level entities
(B) an abstraction through which relationships are treated as higher level entities
(C) an abstraction through which relationships are not treated at all as entities
(D) none of the above
Answer: B
32.    Suppose R is a relation schema and F is a set of functional dependencies on R. Further, suppose R1 and R2 form a decomposition of R. Then the decomposition is a lossless join decomposition of R provided that:
(A) R1∩R2→R1 is in F+
(B) R1∩R2→R2 is in F+
(C) both R1∩R2→R1 and R1∩R2→R2 functional dependencies are in F+
(D) at least one from R1∩R2→R1 and R1∩R2→R2 is in F+
Answer: D
33.    In a heap, every element is …………… of all the elements in the subtree.
(A) maximum                (B) minimum
(C) sum                         (D) product
Answer: A
34.    If (rear==maxsize-1) rear=0; else rear=rear+1; is required in:
(A) circular queue       (B) linear queue
(C) stack                        (D) deque
Answer: D
35.    A high performance switching and multiplexing technology that utilizes fixed length packets to carry different types of traffic is:
(A) ATM             (B) ADSL
(C) SONET       (D) None of the above
Answer: A
36.    A conventional LAN bridge specifies only the functions of OSI:
(A) layers 1 and 2        (B) layers 1 through 3
(C) all layers                 (D) none of the above
Answer: A
37.    An assembly program contains:
(A) imperative and declarative statements
(B) imperative and assembler directives
(C) imperative and declarative statements as well as assembler directives
(D) declarative statements and assembler directives
Answer: C
38.    In which addressing mode, the effective address of the operand is generated by adding a constant value to the contents of register?
(A) absolute mode       (B) immediate mode
(C) indirect mode         (D) index mode
Answer: D
39.    Which of the following are Assembler Directives?
(i) EQU  (ii) ORIGIN     (iii) START     (iv) END
(A) (ii), (iii) and (iv)      
(B) (i), (iii) and (iv)
(C) (iii) and (iv)                        
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: D
40.    Which of the following OS treats hardware as a file system?
(A) UNIX                        (B) DOS
(C) Windows NT          (D) None of the above
Answer: A
41.    In which of the following, ready to execute processes must be present in RAM?
(A) multiprocessing     (B) multiprogramming
(C) multitasking           (D) all of the above
Answer: D
42.    If the executing program size is greater than the existing RAM of a computer, it is still possible to execute the program if the OS supports:
(A) multitasking                        (B) virtual memory
(C) paging system       (D) none of the above
Answer: B
43.    Software Quality Assurance(SQA) encompasses:
(A) verification                                     
(B) validation
(C) both verification and validation 
(D) none of the above
Answer: C
44.    Which level is called as “defined” in capability maturity model?
(A) level 0          (B) level 3
(C) level 4         (D) level 1
Answer: B
45.    COCOMO model is used for:
(A) product quality estimation          
(B) product complexity estimation
(C) product cost estimation               
(D) all of the above
Answer: C
46.    Font sizes are usually expressed in points. One point is:
(A) 0.0069 inch                        (B) 0.0138 inch
(C) 0.0207 inch                        (D) 0.0276 inch
Answer: B
47.    Assertion (A): Cellular telephone systems can handle a multitude of users.
Reasoning (R): Cellular telephone systems permit extensive frequency reuse in a small local area.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Answer: A
48.    E-commerce involves:
(A) Electronic Data Interchange      
(B) Electronic mail
(C) Electronic Bulletin Boards         
(D) All of the above
Answer: D
49.    An example of a data mining algorithm which uses squared error score function is:
(A) CART algorithm                
(B) back propagation algorithm
(C) a priority algorithm                       
(D) vector space algorithm
Answer: B
50.    (I) Each object in the active directory of windows 2000 has an access control list.
(II) The scheme is a blueprint of all objects in the domain of windows 2000.
Which of the following is true?
(A) only (I)                    
(B) only (II)
(C) both (I) and (II)      
(D) none of the above
Answer: C

  Part 1   Part 2 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App