Friday, 27 January 2017

CBSE UGC NET Computer Science Paper III Solved January 2017 - Part 4

31.       The asymptotic upper bound solution of the recurrence relation given by
T(n)= 2T(n/2)+n/log n is:
(1) O(n2)
(2) O(n log n)
(3) O(n log log n)
(4) O(log log n)
Answer: 3
32.       Any decision tree that sorts n elements has height ..............
(1) Ω(log n)
(2) Ω(n)
(3) Ω(n log n)
(4) Ω(n2)
Answer: 3
33.       Red-black trees are one of many Search tree schemes that are "balanced” in order to guarantee that basic dynamic-set operations take ............. time in the worst case.
(1) O(1)
(2) O(log n)
(3) O(n)
(4) O(n log n)
Answer: 2
34.       The minimum number of scalar multiplication required, for parenthesization of a matrix-chain product whose sequence of dimensions for four matrices is <5,10,3,12,5> is
(1) 630
(2) 580
(3) 480
(4) 405
Answer: 4
35.       Dijkstra’s algorithm is based on
(1) Divide and conquer paradigm
(2) Dynamic Programming
(3) Greedy Approach
(4) Backtracking paradigm
Answer: 3

36.       Match the following with respect to algorithm paradigms:
List-I                              List-II
a. Merge sort                 i. Dynamic Programming
b. Huffman coding      ii. Greedy approach
c. Optimal polygon triangulation iii. Divide and conquer
d. Subset sum problem          iv. Back tracking
Codes:
     a   b  c   d
(1) iii  i   ii   iv
(2) ii   i   iv  iii
(3) ii   i   iii  iv
(4) iii  ii  i    iv
Answer: 4
37.       Abstraction and encapsulation are fundamental principles that underlie the object oriented approach to software development. What can you say about the following two statements?
I. Abstraction allows us to focus on what something does without considering the complexities of how it works.
II. Encapsulation allows us to consider complex ideas while ignoring irrelevant detail that would confuse us.
(1) Neither I nor II is correct.
(2) Both I and II are correct.
(3) Only II is correct.
(4) Only I is correct.
Answer: 1
38.       Given the array of integers ‘array’ shown below:
What is the output of the following JAVA statements?
int [ ] p = new int [10];
int [ ] q = new int [10];
for (int k = 0; k < 10; k ++)
p[k] = array [k];
q = p;
p[4] = 20;
System.out.println(array [4] + “:” + q[4]);
(1) 20:20
(2) 18:18
(3) 18:20
(4) 20:18
Answer: 3
39.       Consider the following JAVA program:
public class First {
public static int CBSE (int x) {
if (x < 100) x = CBSE (x +10);
return (x - 1);
}
public static void main (String[] args){
System.out.print(First.CBSE(60));
}
}
What does this program print?
(1) 59
(2) 95
(3) 69
(4) 99
Answer: 2
40.    Which of the following statement(s) with regard to an abstract class in JAVA is/are TRUE?
I. An abstract class is one that is not used to create objects.
II. An abstract class is designed only to act as a base class to be inherited by other classes.
(1) Only l
(2) Only II
(3) Neither I nor II
(4) Both l and II
Answer: 4


0 comments:

Post a Comment