Thursday, 26 January 2017

CBSE UGC NET Computer Science Paper III Solved January 2017 - Part 2

11.       Consider the following relation:
Works (emp_name, company_name, salary)
Here, emp_name is primary key.
Consider the following SQL query
Select emp_name
From Works T
where salary>(select avg (salary)
from Works S
where T.company_name=
S. Company_name)
The above query is for following:
(1) Find the highest paid employee who earns more than the average salary of all employees of his company.
(2) Find the highest paid employee who earns more than the average salary of all the employees of all the companies.
(3) Find all employees who earn more than the average salary of all employees of all the companies.
(4) Find all employees who earn more than the average salary of all employees of their company.
Answer: 4
12.       If following sequence of keys are inserted in a B+ tree with K(=3) pointers:
8, 5, 1, 7, 3, 12, 9, 6
Which of the following shall be correct B+ tree?
Answer: 1
13.        Which of the following statement(s) is/are correct?
(1) Persistence is the term used to describe the duration of phosphorescence.
(2) The control electrode is used to turn the electron beam on and off.
(3) The electron gun creates a source of electrons which are focussed into a narrow beam directed at the face of CRT.
(4) All of the above.
Answer: 4
14.       A segment is any object described by GKS commands and data that start with CREATE SEGMENT and Terminates with CLOSE SEGMENT command. What functions can be performed on these segments?
(1) Translation and Rotation
(2) Panning and Zooming
(3) Scaling and Shearing
(4) Translation, Rotation, Panning and Zooming
Answer: 4
15.       Match the following:
a. Glass                         i. Contains liquid crystal and serves
as a bonding surface for a conductive
coating.
b. Conductive coating ii. Acts as a conductor so that a voltage
can be applied across the liquid crystal.
c. Liquid Crystal           iii. A substance which will polarize light
when a voltage is applied to it.
d. Polarized film           iv. A transparent sheet that polarizes light.
Codes:
     a  b   c   d
(1) i   ii   iii  iv
(2) i   iii  ii   iv
(3) iv iii   ii  i
(4) iv ii   i   iii
Answer: 1

16.       Below are the few steps given for scan-converting a circle using Bresenham's Algorithm. Which of the given steps is not correct?
(1) Compute d = 3 – 2r (where r is radius)
(2) Stop if x > y
(3) If d<0, then d=4x+6 and x=x+1
(4) If d≥0,then d=4 *(x-y)+10, x=x+1 and y=y+1
Answer: 4
17.       Which of the following is/are side effects of scan conversion?
a. Aliasing
b. Unequal intensity of diagonal lines
c. Over striking in photographic applications
d. Local or Global aliasing
(1) a and b
(2) a, b and c
(3) a, c and d
(4) a, b, c and d
Answer: 4
18.       Consider a line AB with A = (0,0) and B = (8, 4). Apply a simple DDA algorithm and compute the first four plots on this line.
(1) [(0, 0), (1, 1), (2, 1), (3, 2)]
(2) [(0, 0), (1, 1.5), (2, 2), (3, 3)]
(3) [(0, 0), (1, 1), (2, 2.5), (3, 3)]
(4) [(0, 0), (1, 2), (2, 2), (3, 2)]
Answer: 1
19.       Which of the following are not regular?
(A) Strings of even number of a’s.
(B) Strings of a’s, whose length is a prime number.
(C) Set of all palindromes made up of a’s and b’s.
(D) Strings of a’s whose length is a perfect square.
(1) (A) and (B) only
(2) (A), (B) and (C) only
(3) (B), (C) and (D) only
(4) (B) and (D) only
Answer: 3
20.    Consider the languages L1 = ϕ, and L2 = {1}. Which one of the following represents
L1* U L2* L1* ?
(1) {ε}
(2) {ε,1}
(3) ϕ
(4) 1*
Answer: 4


1 comment: