Tuesday, 29 March 2016

UGC NET Paper I Solved Questions June 2008 - Part 5

41.       Human ear is most sensitive to noise in which of the following ranges:
(A) 1 - 2 KHz                 (B) 100 - 500 Hz
(C) 10 - 12 KHz            (D) 2 - 5 KHz
Answer: D
42.       Which one of the following units is used to measure intensity of noise?
(A) decible        (B) Hz
(C) Phon           (D) Watts/m2
Answer: A
43.       If the population growth follows a logistic curve, the maximum sustainable yield:
(A) is equal to half the carrying capacity.
(B) is equal to the carrying capacity.
(C) depends on growth rates.
(D) depends on the initial population.
Answer: A
44.       Chemical weathering of rocks is largely dependent upon:
(A) high temperature   (B) strong wind action
(C) heavy rainfall         (D) glaciation
Answer: A
45.       Structure of earth’s system consists of the following:
Match List-I with List-Il and give the correct answer.
List-I (Zone)              List-li (Chemical Character)
(a) Atmosphere                        (i) Inert gases
(b) Biosphere                           (ii) Salt, fresh water, snow and ice
(c) Hydrosphere                       (iii) Organic substances, skeleton matter
(d) Lithosphere                        (iv) Light silicates
Codes:
      (a)  (b)   (c)  (d)
(A) (ii)  (iii)   (i)   (iv)
(B) (i)   (iii)   (ii)  (iv)
(C) (ii)   (i)   (iii)  (iv)
(D) (iii)  (i)   (ii)   (iv)
Answer: B

46.       NAAC is an autonomous institution under the aegis of:
(A) ICSSR         (B) CSIR
(C) ATCTE        (D) UGC
Answer: D
47.       National Council for Women’s Education was established in:
(A) 1958            (B) 1976
(C) 1989            (D) 2000
Answer: A
48.       Which one of the following is not situated in New Delhi?
(A) Indian Council of Cultural Relations
(B) Indian Council of Scientific Research
(C) National Council of Educational Research and Training
(D) Indian Institute of Advanced Studies
Answer: D
49.       Autonomy in higher education implies freedom in:
(A) Administration       (B) Policy-making
(C) Finance                  (D) Curriculum development
Answer: B
50.    Match List-I with List-Il and select the correct answer from the code given below:
List-I (institutions)                              List-Il (Locations)
(a) Dr. Hari Singh Gour University   (i) Mumbai
(b) S.N.D.T. University                        (ii) Baroda
(c) M.S. University                               (iii) Jodhpur
(d) J.N. Vyas University                      (iv) Sagar
Codes:
      (a)  (b)   (c)   (d)
(A) (iv)  (i)    (ii)   (iii)
(B) (i)    (ii)   (iii)  (iv)
(C) (iii)  (i)    (ii)   (iv)
(D) (ii)   (iv)  (i)    (iii)
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App