Wednesday, 30 September 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2013 - Part 2

11.       Which of the following types of natural hazards have the highest potential to cause damage to humans?
(A) Earth quakes                     (B) Forest fires
(C) Volcanic eruptions                       (D) Droughts and Floods
Answer: D
12.       The percentage share of renewable energy sources in the power production in India is around
(A) 2-3 %           (B) 22-25%
(C) l0-12%         (D) <1%
Answer: C
13.       In which of the following categories the enrollment of students in higher in 2010-11 was beyond the percentage of seats reserved?
(A) OBC students        (B) SC students
(C) ST students            (D) Woman students
Answer: A
14.       Which one of the following statements is not correct about the University Grants Commission (UGC)?
(A) It was established in 1956 by an Act of Parliament.
(B) It is tasked with promoting and coordinating higher education.
(C) It receives Plan and Non-Plan funds from the Central Government.
(D) It receives funds from State Governments in respect of State Universities
Answer: D
15.       Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):
Statement: Should India switch over to a two party system?
Arguments: (I) Yes, it will lead to stability of Government.
      (II) No, it will limit the choice of voters.
(A) Only argument (I) is strong.
(B) Only argument (II) is strong;
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.
Answer: C

16.       Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):
Statement: Should persons with criminal background be banned from contesting elections?
Arguments: (I) Yes, it will decriminalize politics.
(II) No, it will encourage the ruling party to file frivolous cases against their political opponents.
(A) Only argument (I) is strong.
(B) Only argument (II) is strong.
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.
Answer: A
17.       Which of the following statement(s) is/are correct about a Judge of the Supreme Court of India?
1. A Judge of the Supreme Court is appointed by the President of India.
2. He holds office during the pleasure of the President.
3. He can be suspended, pending an inquiry.
4. He can be removed for proven misbehavior or incapacity.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1, 2 and 3    (B) 1, 3 and 4
(C) 1 and 3        (D) 1 and 4
Answer: D
18.       In the warrant of precedence, the Speaker of the Lok Sabha comes next only to
(A) The President                    (B) The Vice-President
(C) The Prime Minister           (D) The Cabinet Ministers
Answer: C
19.       The black-board can be utilized best by a teacher for
(A) Putting the matter of teaching in black and white
(B) Making the students attentive
(C) Writing the important and notable points
(D) Highlighting the teacher himself
Answer: C
20.    Nowadays the most effective mode of learning is
(A) Self study               (B) Face-to-face learning
(C) e-Learning             (D) Blended learning
Answer: C & D


Tuesday, 29 September 2015

UGC NET June 2015 Results declared

It is notified that the result of the UGC National Eligibility Test for Junior Research
Fellowship (JRF) and Eligibility for Assistant Professor conducted on 28th June, 2015 has been
declared. The candidates appeared in the examination may see their result on the website
cbsenet.nic.in .

Scode   Subject                     Category              For Assistant Professor      For JRF  
                                                                             Total     Cutoff                    Total       Cutoff
087       Computer Science     UNRESERVED   342        62.29                       55            66.29
087       Computer Science     OBC                     494         54.29                      43            61.71
087       Computer Science     SC                        118         52.00                      19             57.14
087       Computer Science     ST                        16           50.86                       3              55.43
087       Computer Science     PWD                    8             53.14                       2              59.43

Monday, 28 September 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2013 - Part 1

1.       'www' stands for
(A) work with web        (B) word wide web
(C) world wide web     (D) worth while web
Answer: C
2.       A hard disk is divided into tracks which is further subdivided into
(A) Clusters      (B) Sectors
(C) Vectors        (D) Heads
Answer: B
3.       A computer program that translates a program statement by statement into machine language is called a/an
(A) Compiler     (B) Simulator
(C) Translator   (D) Interpreter
Answer: D
4.       A Gigabyte is equal to
(A) 1024 Megabytes    (B) 1024 Kilobytes
(C) 1024 Terabytes      (D) 1024 Bytes
Answer: A
5.       A Compiler is a software which converts
(A) Characters to bits
(B) High level language to machine language
(C) Machine language to high level language
(D) Words to bits
Answer: B

6.       Virtual memory is
(A) an extremely large main memory.
(B) an extremely large secondary memory.
(C) an illusion of extremely large main memory
(D) a type of memory used in super computers.
Answer: C
7.       The phrase 'tragedy of commons’ is in the context of
(A) tragic event related to damage caused by release of poisonous gases.
(B) tragic conditions of poor people.
(C) degradation of renewable free access resources
(D) climate change
Answer: C
8.       Kyoto Protocol is related to
(A) Ozone depletion    (B) Hazardous waste
(C) Climate change     (D) Nuclear energy
 Answer: C
9.       Which of the following is a source of emissions leading to the eventual formation of surface ozone as a pollutant?
(A) Transport sector     (B) Refrigeration and Air conditioning
(C) Wetlands                (D) Fertilizers
Answer: A
10.    The smog in cities in India mainly consists of
(A) Oxides Of sulphur
(B) Oxides of nitrogen and unburnt hydrocarbons
(C) Carbon monoxide and SPM
(D) Oxides of sulphur and ozone
Answer: B


Saturday, 26 September 2015

CBSE UGC NET General Paper I Solved June 2015 - Part 6

51.       A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is related to the girl as:
(A) Son              (B) Brother
(C) Uncle          (D) Nephew
Answer: B
52.       In certain code MATHURA is coded as JXQEROX. The code of HOTELS will be:
(A) ELIPQB       (B) LEQIBP
(C) ELQBIP       (D) LEBIQP
Answer: C
53.       The term 'grapevine' is also known as:
(A) Horizontal communication          (B) Downward communication
(C) Informal communication              (D) Upward communication
Answer: C
54.       Assertion (A): Formal communication tends to be fast and flexible.
Reason (R): Formal communication is a systematic and orderly flow of information.
(A) (A) is false but, (R) is correct
(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A)
(D) (A) is correct but, (R) is false
Answer: A

Question numbers 55 to 60 are based on the tabulated data given below:
A company has 20 employees with their age (in years) and salary (in thousand rupees per month) mentioned against each of them:
55.        What is the average salary (in thousand per month) in the age group 40-50 years?
(A) 36.5              (B) 35
(C) 42.5             (D) 40.5
Answer: C

56.       What is the fraction of employees getting salary less than the average salary of all the employees?
(A) 47%             (B) 45%
(C) 50%             (D) 55%
Answer: D
57.       What is the frequency (%) in the class interval of 30-35 years?
(A) 35%                         (B) 20%
(C) 25%             (D) 30%
Answer: A
58.       What is the fraction (%) of employees getting salary ≥ 40,000 per month?
(A) 32%             (B) 45%
(C) 50%             (D) 35%
Answer: B
59.       What is the average age of the employees?
(A) 45.3 years   (B) 40.3 years
(C) 38.6 years   (D) 47.2 years
Answer: B
60.    Classify the data of age of each employee in class interval of 5 years. Which class interval of 5 years has the maximum average salary?
(A) 50-55 years            (B) 35-40 years
(C) 40-45 years            (D) 45-50 years
Answer: A


Friday, 25 September 2015

CBSE UGC NET General Paper I Solved June 2015 - Part 5

41.       In communication, the language is:
(A) The non-verbal code        (B) The verbal code
(C) Intrapersonal                     (D) The symbolic code
Answer: B
42.       When the purpose of a definition is to explain the use or to eliminate ambiguity the definition is called:
(A) Persuasive             (B) Stipulative
(C) Theoretical             (D) Lexical
Answer: D
43.       A deductive argument is invalid if:
(A) Its premises and conclusions are all true
(B) Its premises and conclusions are all false
(C) Its premises are true but its conclusion is false
(D) Its premises are false but its conclusion is true
Answer: C
44.       Which of the following are the characteristic features of communication?
(a) Communication involves exchange of ideas, facts and opinions.
(b) Communication involves both information and understanding.
(c) Communication is a continuous process.
(d) Communication is a circular process.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d)              (B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b) and (d)                    (D) (b), (c) and (d)
Answer: A
45.       Which of the codes given below contains only the correct statements? Select the code:
Statements:
(a) Venn diagram represents the arguments graphically.
(b) Venn diagram can enhance our understanding.
(c) Venn diagram may be called valid or invalid.
(d) Venn diagram is clear method of notation.
Codes:
(A) (a), (c) and (d)                    (B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b) and (d)                    (D) (b), (c) and (d)
Answer: C

46.       The next term in the series is:
2, 5, 9, 19, 37, ?
(A) 80     (B) 73
(C) 75     (D) 78
Answer: C
47.       Inductive reasoning is grounded on:
(A) Harmony of nature                        (B) Integrity of nature
(C) Unity of nature                  (D) Uniformity of nature
Answer: D
48.       If we want to seek new knowledge of facts about the world, we must rely on reason of the type:
(A) Physiological         (B) Inductive
(C) Deductive               (D) Demonstrative
Answer: B
49.       Effectiveness of communication can be traced from which of the following?
(a) Attitude surveys
(b) Performance records
(c) Students attendance
(d) Selection of communication channel
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)        (B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)        (D) (b), (c) and (d)
Answer: C
50.    One day Prakash left home and walked 10 km towards south, turned right and walked 5 km, turned right and walked 10 km and turned left and walked 10 km. How many km will he have to walk to reach his home straight?
(A) 30     (B) 10
(C) 20     (D) 15
Answer: D


Tuesday, 22 September 2015

CBSE UGC NET General Paper I Solved June 2015 - Part 4

Read the following passage carefully and answer questions 31 to 36.

Story telling is not in our genes. Neither it is an evolutionary history. It is the essence of what makes us Human.
Human beings progress by telling stories. One event can result in a great variety of stories being told about it. Sometimes those stories differ greatly. Which stories are picked up and repeated and which ones are dropped and forgotten often determines how we progress. Our history, knowledge and understanding are all the collections of the few stories that survive. This includes the stories that we tell each other about the future. And how the future will turn out depends partly, possibly largely, on which stories we collectively choose to believe.
Some stories are designed to spread fear and concern. This is because some story-tellers feel that there is a need to raise some tensions. Some stories are frightening, they are like totemic warnings: "Fail to act now and we are all doomed." Then there are stories that indicate that all will be fine so long as we leave everything upto a few especially able adults. Currently, this trend is being led by those who call themselves "rational optimists". They tend to claim that it is human nature to compete and to succeed and also to profit at the expense of others. The rational optimists however, do not realize how humanity has progressed overtime through amiable social networks and how large groups work in less selfishness and in the process accommodate rich and poor, high and low alike. This aspect in story-telling is considered by the 'Practical Possibles', who sit between those who say all is fine and cheerful and be individualistic in your approach to a successful future, and those who ordain pessimism and fear that we are doomed.
What the future holds for us is which stories we hold on to and how we act on them.
Answer the following questions:
31.       Rational optimists:
(a) Look for opportunities.
(b) Are sensible and cheerful.
(c) Are selfishly driven.
Identify the correct answer from the codes given below:
(A) (b) and (c) only      (B) (a), (b) and (c)
(C) (a) only                    (D) (a) and (b) only
Answer: B
32.       Humans become less selfish when:
(A) they work in solitude
(B) they work in large groups
(C) they listen to frightening stories
(D) they listen to cheerful stories
Answer: B
33.       'Practical Possibles' are the ones who:
(A) are cheerful and carefree                        (B) follow Midway Path
(C) are doom-mongers                       (D) are self-centred
Answer: B
34.       Story telling is:
(A) the essence of what makes us human
(B) an art
(C) a science
(D) in our genes
Answer: A
35.       Our knowledge is a collection of:
(A) some important stories
(B) all stories that we have heard during our life-time
(C) some stories that we remember
(D) a few stories that survive
Answer: D

36.       How the future will turn out to be, depends upon the stories?
(A) Designed to make prophecy
(B) We collectively choose to believe in
(C) Which are repeatedly narrated
(D) Designed to spread fear and tension
Answer: B
37.       At present a person is 4 times older than his son and is 3 years older than his wife. After 3 years the age of the son will be 15 years. The age of the person's wife after 5 years will be:
(A) 50                 (B) 42
(C) 48                 (D) 45
Answer: A
38.       Among the following statements two are contradictory to each other. Select the correct code that represents them:
Statements:
(a) All poets are philosophers.
(b) Some poets are philosophers.
(c) Some poets are not philosophers.
(d) No philosopher is a poet.
Codes:
(A) (b) and (c)               (B) (a) and (b)
(C) (a) and (d)               (D) (a) and (c)
Answer: D
39.       In an examination 10,000 students appeared. The result revealed the number of students who have:
passed in all five subjects = 5583
passed in three subjects only = 1400
passed in two subjects only = 1200
passed in one subject only 735
failed in English only = 75
failed in Physics only = 145
failed in Chemistry only = 140
failed in Mathematics only = 200
failed in Bio-science only = 157
The number of students passed in at least four subjects is:
(A) 7900                        (B) 6300
(C) 6900                        (D) 7300
Answer: B
40.    Which of the following is not a principle of effective communication?
(A) Strategic use of grapevine
(B) Persuasive and convincing dialogue
(C) Participation of the audience
(D) One-way transfer of information
Answer: D