Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Sunday, 30 August 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2011 - Part 2

11.       Public communication tends to occur within a more
(A) complex structure              (B) political structure
(C) convenient structure        (D) formal structure
Answer: D
12.       Transforming thoughts, ideas and messages into verbal and non-verbal signs is referred to as
(A) channelization      (B) mediation
(C) encoding                (D) decoding
Answer: C
13.       Effective communication needs a supportive
(A) economic environment    (B) political environment
(C) social environment           (D) multi-cultural environment
Answer: C
14.       A major barrier in the transmission of cognitive data in the process of communication is an individual’s
(A) personality              (B) expectation
(C) social status           (D) coding ability
Answer: D
15.       When communicated, institutionalised stereotypes become
(A) myths                       (B) reasons
(C) experiences           (D) convictions
Answer: D

16.       In mass communication, selective perception is dependent on the receiver’s
(A) competence           (B) pre-disposition
(C) receptivity               (D) ethnicity
Answer: C
17.       Determine the relationship between the pair of words NUMERATOR : DENOMINATOR and then select the pair of words from the following which have a similar relationship:
(A) fraction : decimal               (B) divisor : quotient
(C) top : bottom             (D) dividend : divisor
Answer: C
18.       Find the wrong number in the sequence
125, 127, 130, 135, 142, 153, 165
(A) 130               (B) 142
(C) 153             (D) 165
Answer: D
19.       If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY is coded as MOBY; then BOBBY is coded as
(A) BOBY          (B) COBY
(C) DOBY          (D) OOBY
Answer: B
20.    The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship, make the right choice for the second set:
K/T : 11/20 :: J/R : ?
(A) 10/8              (B) 10/18
(C) 11/19           (D) 10/19
Answer: B


No comments:

Post a Comment