Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Wednesday, 29 November 2017

CBSE UGC NET Computer Science Paper III Solved November 2017 - Part 5

41.       Which of the following statements is/are TRUE regarding JAVA?
(a) Constants that cannot be changed are declared using the ‘static’ keyword.
(b) A class can only inherit one class but can implement multiple interfaces.
Code :
(1) Only (a) is TRUE.
(2) Only (b) is TRUE.
(3) Both (a) and (b) are TRUE.
(4) Neither (a) nor (b) is TRUE.
Answer: 2
42.       What is the output of the following JAVA program?
Class Test
{
public static void main (String [ ] args)
{
Test obj = new Test ( );
obj.start ( );
}
void start ( )
{
String stra=”do”;
String strb = method (stra);
System.out.print(“:” + stra + strb);
}
String method (String stra)
{
stra=stra+”good”;
System.out.print (stra);
return “good”;
}
}
(1) dogood : dogoodgood
(2) dogood : gooddogood
(3) dogood : dodogood
(4) dogood : dogood
Answer: 4
43.       Statistical software quality assurance in software engineering involves ................
(1) using sampling in place of exhaustive testing of software.
(2) surveying customers to find out their opinions about product quality.
(3) tracing each defect to its underlying cause, isolating the vital few causes, and moving to correct them.
(4) tracing each defect to its underlying causes, and using the Pareto principle to correct each problem found.
Answer: 3
44.       Which of the following statements is/are FALSE with respect to software testing?
S1 : White-box tests are based on specifications; better at telling whether program meets specification, better at finding errors of ommission.
S2 : Black-box tests are based on code; better for finding crashes, out of bounds errors, file not closed errors.
S3 : Alpha testing is conducted at the developer’s site by a team of highly skilled testers for software that is developed as a product to be used by many customers.
(1) Only S1 and S2 are FALSE.
(2) Only S1 and S3 are FALSE.
(3) Only S2 and S3 are FALSE.
(4) All of S1, S2, and S3 are FALSE.
Answer: 1
45.       A signal processor software is expected to operate for 91.25 days after repair, and the mean software repair time is expected to be 5 minutes. Then, the availability of the software is :
(1) 96.9862%
(2) 97.9862%
(3) 98.9962%
(4) 99.9962%
Answer: 4
46.       Consider the method mcq ( ) :
int mcq (boolean a, boolean b, boolean c, boolean d)
{
int ans=1;
if (a) {ans = 2;}
else if (b) {ans = 3;}
else if (c) {
if (d) {ans=4;}
}
return ans ;
}
If
M1 = Number of tests to exhaustively test mcq ( );
M2 = Minimum number of tests to achieve full statement coverage for mcq ( ); and
M3 = Minimum number of tests to achieve full branch coverage for mcq ( );
then (M1, M2, M3) = ....................
(1) (16, 3, 5)
(2) (8, 5, 3)
(3) (8, 3, 5)
(4) (16, 4, 4)
Answer: 1
47.       A simple stand - alone software utility is to be developed in ’C’ programming by a team of software experts for a computer running Linux and the overall size of this software is estimated to be 20,000 lines of code. Considering (a, b) = (2.4, 1.05) as multiplicative and exponention factor for the basic COCOMO effort estimation equation and (c, d)=(2.5, 0.38) as multiplicative and exponention factor for the basic COCOMO development time estimation equation, approximately how long does the software project take to complete?
(1) 10.52 months
(2) 11.52 months
(3) 12.52 months
(4) 14.52 months
Answer: 2
48.       In Software Configuration Management (SCM), which of the following is a use-case supported by standard version control systems?
(a) Managing several versions or releases of a software
(b) Filing bug reports and tracking their progress
(c) Allowing team members to work in parallel
(d) Identifying when and where a regression occurred
Code :
(1) Only (a), (c), and (d)
(2) Only (a), (b), and (c)
(3) Only (a), (b), and (d)
(4) Only (b), (c), and (d)
Answer: 1
49.       Consider the following four processes with the arrival time and length of CPU burst given in
milliseconds :
Process              Arrival Time  Burst Time
P1                       0                      8
P2                       1                      4
P3                       2                      9
P4                       3                      5
The average waiting time for preemptive SJF scheduling algorithm is .................
(1) 6.5 ms
(2) 7.5 ms
(3) 6.75 ms
(4) 7.75 ms
Answer: 1
50.    Consider a virtual page reference string 7, 0, 1, 2, 0, 3, 0, 4, 2, 3, 0, 3, 2, 1, 2, 0, 1, 7, 0, 1. Suppose a demand paged virtual memory system running on a computer system such that the main memory has 3 page frames. Then ................. page replacement algorithm has minimum number of page faults.
(1) FIFO
(2) LIFO
(3) LRU
(4) Optimal
Answer: 4

No comments:

Post a Comment