Wednesday, 3 February 2016

CBSE UGC NET Computer Science Paper III Solved December 2015 - Part 4

31.       In CRC based design, a CRC Team consists of :
(a) one or two users representatives
(b) several programmers
(c) project co-ordinators
(d) one or two system analysts
Codes :
(A) (a) and (c)               (B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (c) and (d)        (D) (a), (b) and (d)
Answer: C
32.       The end points of a given line are (0, 0) and (6, 18). Compute each value of y as x steps from 0 to 3, by using equation of straight line :
(A) For x=0, y=0; x=1, y=3; x=2, y=6; x=3, y=9
(B) For x=0, y=1; x=1, y=3; x=2, y=4; x=3, y=9
(C) For x=0, y=2; x=1, y=3; x=2, y=6; x=3, y=9
(D) For x=0, y=0; x=1, y=3; x=2, y=4; x=3, y=6
Answer: A
33.       Which of the following graphic primitives are considered as the basic building blocks of
computer graphics ?
(a) Points          (b) Lines        (c) Polylines (d) Polygons
Codes :
(A) (a) only                    (B) (a) and (b)
(C) (a), (b) and (c)        (D) (a), (b), (c) and (d)
Answer: B
34.       Javascript and Java has similar name because .................... is/are true.
(a) Javascripts syntax is loosely based on Java’s syntax
(b) Javascript is stripped down version of Java
(c) Java and Javascript are originated from Island of Java
Codes :
(A) (a) only                    (B) (a), (b) and (c)
(C) (a) and (b)               (D) (a) and (c)
Answer: A
35.       Which of the following statements are true with reference to the way of describing XML
data ?
(a) XML uses DTD to describe the data
(b) XML uses XSL to describe the data
(c) XML uses a description node to describe the data
Codes :
(A) (a) only                    (B) (b) only
(C) (a) and (b)               (D) (a) and (c)
Answer: D

36.       Which of the following is/are correct with reference to Abstract class and interface ?
(a) A class can inherit only one Abstract class but may inherit several interfaces.
(b) An Abstract class can provide complete and default code but an interface has no code.
Codes :
(A) (a) is true                             (B) (b) is true
(C) Both (a) and (b) are true (D) Neither (a) nor (b) is true
Answer: C
37.       Match the following with respect to various memory management algorithms :
List - I                                     List - II
(a) Demand paging                 (i) degree of multiprogramming
(b) Segmentation                     (ii) working set
(c) Dynamic partitions             (iii) supports user view of memory
(d) Fixed partitions                  (iv) compaction
Codes :
      (a)  (b)   (c)  (d)
(A) (iii)  (iv)  (ii)   (i)
(B) (ii)  (iii)   (i)   (iv)
(C) (iv) (iii)  (ii)   (i)
(D) (ii)  (iii)  (iv)  (i)
Answer: D
38.       Function of memory management unit is :
(A) Address translation           (B) Memory allocation
(C) Cache management        (D) All of the above
Answer: A
39.       Consider a system with twelve magnetic tape drives and three processes P1, P2 and P3. Process P1 requires maximum ten tape drives, process P2 may need as many as four tape drives and P3 may need upto nine tape drives. Suppose that at time t1, process P1 is holding five tape drives, process P2 is holding two tape drives and process P3 is holding three tape drives. At time t1, system is in:
(A) safe state                (B) unsafe state
(C) deadlocked state   (D) starvation state
Answer: B
40.    In Unix operating system, special files are used to :
(A) buffer data received in its input from where a process reads
(B) provide a mechanism to map physical device to file names
(C) store list of file names plus pointers associated with i-nodes
(D) store information entered by a user application program or utility program
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App