Tuesday, 4 November 2014

UGC NET General Paper I Solved June 2014 - Part 1

1.       "lf a large diamond is cut up into little bits, it will lose its value just as an army is divided up into small units of soldiers, it loses its strength."
The argument put above may be called as
(A) Analogical              (B) Deductive
(C) Statistical                (D) Casual
Answer: A
2.       Given below are some characteristics of logical argument. Select the code which expresses a characteristic which is not of inductive in character.
(A) The conclusion is claimed to follow from its premises.
(B) The conclusion is based on causal relation.
(C) The conclusion conclusively follows from its premises.
(D) The conclusion is based on observation and experiment
Answer: C
3.       If two propositions having the same subject and predicate terms can both be true but cannot both be false, the relation between those two propositions is called
(A) contradictory          (B) contrary
(C) subcontrary                        (D) subaltern
Answer: C
4.       One writes all numbers from 50 to 99 without the digits 2 and 7. How many numbers have been written?
(A) 32     (B) 36
(C) 40     (D) 38
Answer: A
5.       Given below is a diagram of three circles A, B & C inter-related with each other. The circle A represents the class of Indians, the circle B represents the class of scientists and circle C represents the class of politicians. p, q, r, s... represent different regions. Select the code containing the region that indicates the class of Indian scientists who are not politicians.
Codes:
(A) q and s only
(B) s only
(C) s and r only
(D) p, q and s only
Answer: B
6.       Given below are two premises and four conclusions drawn from those premises. Select the code that expresses conclusion drawn validly from the premises (separately or jointly).
Premises:
(a) All dogs are mammals.
(b) No cats are dogs.
Conclusions:
(i) No cats are mammals
(ii) Some cats are mammals.
(iii) No Dogs are cats
(iv) No dogs are non-mammals.
Codes:
(A) (i) only                     (B) (i) and (ii)
(C) (iii) and (iv)             (D) (ii) and (iii)
Answer: C
Read the following table carefully. Based upon this table answer questions from 7 to 11:
Net Area under Irrigation by sources in a country (Thousand Hectares)
7.       Find out the source of irrigation that has registered the maximum improvement in terms of percentage of Net irrigated area during 2002-03 and 2003-04.
(A) Government Canals
(B) Tanks
(C) Tube Wells and other wells
(D) Other Sources
Answer: D
8.       In which of the following years, Net irrigation by tanks increased at the highest rate?
(A) 1998-99       (B) 2000-01
(C) 2003-04      (D) 2005-06
Answer: D
9.       Identify the source of irrigation that has recorded the maximum incidence of negative growth in terms of Net irrigated area during the years given in the table.
(A) Government Canals
(B) Private Canals
(C) Tube Wells and other wells
(D) Other sources
Answer: A

10.    In which of the following years, share of the tube wells and other wells in the total net irrigated area was the highest?
(A) 1998-99       (B) 2000-01
(C) 2002-03      (D) 2004-05
Answer: C
11.    Which of the following sources of Irrigation has registered the largest percentage of decline in Net area under irrigation during 1997-98 and 2005-06 ?
(A) Government Canals
(B) Private Canals
(C) Tanks
(D) Other Sources
Answer: C
12.    Which one of the following is not a/an image/graphic file format?
(A) PNG             (B) GIF
(C) BMP                        (D) GUI
Answer: D
13.    The first Web Browser is
(A) Internet Explorer    (B) Netscape
(C) World Wide Web   (D) Firefox
Answer: C
14.    When a computer is booting, BIOS is loaded to the memory by
(A) RAM                        (B) ROM
(C) CD-ROM     (D) TCP
Answer: B
15.    Which one of the following is not the same as the other three?
(A) MAC address         (B) Hardware address
(C) Physical address  (D) IP address
Answer: D
16.    Identify the IP address from the following:
(A) 300 .215.317 3
(B) 302.215@417.5
(C) 202.50.20.148
(D) 202-50-20-148
Answer: C
17.    The acronym FTP stands for
(A) File Transfer Protocol
(B) Fast Transfer Protocol
(C) File Tracking Protocol
(D) File Transfer Procedure
Answer: A
18.    Which of the following cities has been worst affected by urban smog in recent times?
(A) Paris                                    (B) London
(C) Los Angeles           (D) Beijing
Answer: D
19.    The primary source of organic pollution in fresh water bodies is
(A) run-off urban areas
(B) run-off from agricultural forms
(C) sewage effluents
(D) industrial effluents
Answer: C
20.    'Lahar' is a natural disaster involving
(A) eruption of large amount of material
(B) strong winds
(C) strong water waves
(D) strong winds and water waves
Answer: A
21.    The population of India is about 1.2 billion. Take the average consumption of energy per person per year in India as 30 Mega Joules. If this consumption is met by carbon based fuels and the rate of carbon emissions per kilojoule is l5 x I06 kgs, the total carbon emissions per year from India will be
(A) 54 million metric tons
(B) 540 million metric tons
(C) 5400 million metric tons
(D) 2400 million metric tons
Answer: B
22.    The National Disaster Management Authority functions under the Union Ministry of
(A) Environment          (B) Water Resources
(C) Home Affairs          (D) Defence
Answer: C
23.    Match List - I and List - II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List - II
a. Flood                         1. Lack of rainfall of sufficient duration
b. Drought                                 2. Tremors produced by the passage of vibratory
waves through the rocks of the earth
c. Earthquake               3. A vent through which molted substances come out
d. Volcano                    4. Excess rain and uneven distribution of water
Codes:
      a    b   c    d
(A) 4    1   2    3
(B) 2    3   4    1
(C) 3    4   2    1
(D) 4    3   1    2
Answer: A
24.    Which one of the following green house gases has the shortest residence time in the atmosphere?
(A) Chlorofluorocarbon
(B) Carbon dioxide
(C) Methane
(D) Nitrous oxide
Answer: C
25.    In order to avoid catastrophic consequences of climate change, there is general agreement among the countries of the world to limit the rise in average surface temperature of earth compared to that of pre-industrial times by
(A) 1.5 oC to 2 oC
(B) 2.0 oC to 3.5 oC
(C) 0.5 oC to 1.0 oC
(D) 0.25 oC to 0.5 oC
Answer: A
26.    Who among the following is the defacto executive head of the Planning Commission?
(A) Chairman
(B) Deputy Chairman
(C) Minister of State for Planning
(D) Member Secretary
Answer: B
27.    Education as a subject of legislation figures in the
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Residuary Powers
Answer: C
28.    Which of the following are Central Universities?
1. Pondicherry University
2. Vishwa Bharati
3. H.N.B. Garhwal University
4. Kurukshetra University
Select the correct answer from the code given below:
Codes:
(A) 1, 2 and 3                (B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4               (D) 1, 2 and 4
Answer: A
29.    Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:
i. Rajasthan receives the highest solar radiation in the country.
ii. India has the fifth largest installed wind power in the world.
iii. The maximum amount of wind power is contributed by Tamil Nadu.
iv. The primary source of uranium in India is Jaduguda.
Codes:
(A) i and ii         (B) i, ii and iii
(C) ii and iii       (D) i and iv
Answer: D
30.    Which of the following universities has adopted the meta university concept?
(A) Assam University
(B) Delhi University
(C) Hyderabad University
(D) Pondicherry University
Answer: B

  Part 1   Part 2 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App