Friday, 14 November 2014

UGC NET General Paper I June 2013 (Re-test 8th Sept. 2013) - Part 2

31.       Which of the following are voluntary provisions in the 73rd Constitutional Amendment Act (1992) ?
1. Minimum age of 21 for contesting elections to Panchayats.
2. Indirect elections to the post of Chairperson of Panchayats at the intermediate and district levels.
3. Representation of Members of Parliament and State Legislature on Panchayati Raj institutions.
4. Reservation of seats for backward classes.
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 4    (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3   (D) 3 and 4
Answer: D
32.       In which of the following States the segment of population, which is in majority, enjoys the benefit of reservation of seats in the State Assembly ?
(A) Meghalaya and Mizoram
(B) Assam and Nagaland
(C) Madhya Pradesh and Assam
(D) Rajasthan and Arunachal Pradesh
Answer: A
33.       Which of the following are the ways of acquiring Indian citizenship ?
1. Birth
2. Descent
3. Naturalisation
4. Incorporation of territory
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1 and 2        (B) 1 and 4
(C) 1, 2 and 3   (D) 1, 2, 3 and 4
Answer: D
34.       Which of the following statements about the Union Public Service Commission are correct ?
1. UPSC is a Constitutional body.
2. It serves as an advisory body.
3. It is called upon to advise the Government in regard to representation of the Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Civil Service.
4. It is consulted on appointments of Chairman and members of Tribunals and Commissions.
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3    (B) 1, 2 and 4
(C) 1, 3 and 4   (D) 1 and 2
Answer: D
Read the following passage carefully and answer Question Nos. from 35 to 40 :
I had occasion to work with her closely during the Women’s International Year in 1975 when she was chairing a Steering Committee and made me the member in charge of publicity. Representatives from different political parties and women’s organizations were on the committee and though the leftists claimed a sort of proprietary right over her, Aruna encouraged and treated all members alike. It was not her political affiliations or her involvement in a particular cause, which won her respect and recognition, but her utter honesty in public life, her integrity and her compassion for the oppressed which made her an adorable person. She had the courage to differ with and defy the mightiest in the land; yet her human spirit prompted her to work in the worst of slums to offer succour to the poor and the exploited.
In later years – around late eighties and early nineties – Aruna Asaf Ali’s health began to deteriorate. Though her mind remained alert, she could not actively take up her pet causes – action for women’s advancement, planning for economic justice, role of media, reaffirmation of values in public affairs etc. Slowly, her movements were restricted and Aruna who had drawn sustenance from common people, from her involvement in public life, became a lonely person. She passed away in July 1996.
35.       Which Committee was chaired by Aruna ?
(A) Women’s International Year’s Committee
(B) Steering Committee of Women’s International Year
(C) A Committee of Publicity
(D) Women’s Organizations
Answer: B
36.       Who were made the members of the Committee of Publicity ?
Choose the answer from codes given below :
(i) Representatives from different political parties.
(ii) Representatives from the leftist parties.
(iii) Representatives from the women’s organizations.
(iv) None of the above.
Codes :
(A) (i), (iii)          (B) (i), (ii)
(C) (i), (ii), (iii)    (D) (iv)
Answer: A
37.       Aruna earned respect because of
(A) she identified with the leftists
(B) she did not associate with any political party
(C) chairing a Steering Committee
(D) she identified with women’s organizations
Answer: B
38.       Who tried to monopolize Aruna as their proprietary right ?
(A) Women Organizations     (B) Leftists
(C) Steering Committee          (D) Some Political Parties
Answer: B
39.       Aruna’s health began to deteriorate from
(A) 1985 – 2002           (B) 1998 – 2000
(C) 1981 – 2000           (D) 1989 – 2001
Answer: C
40.    Aruna’s pet cause(s) in her life was/ were
(A) Role of media
(B) Economic justice
(C) Reaffirmation of values in public affairs
(D) All the above
Answer: D
41.    A good teacher must be
(A) resourceful and autocratic
(B) resourceful and participative
(C) resourceful and authoritative
(D) resourceful and dominant
Answer: B
42.    Which one of the following is the best method of teaching ?
(A) Lecture method
(B) Discussion method
(C) Demonstration method
(D) Question-Answer method
Answer: C
43.    Successful Communication in classroom teaching is
(A) Circular       (B) Reciprocal
(C) Directional  (D) Influential
Answer: B
44.    Which one of the following types of evaluation assesses the learning progress to provide continuous feedback to both teachers and students during instruction ?
(A) Placement evaluation
(B) Formative evaluation
(C) Diagnostic evaluation
(D) Summative
Answer: B
45.    Which one of the following is a scaled down teaching situation ?
(A) Macro teaching                  (B) Team teaching
(C) Cooperative teaching       (D) Micro teaching
Answer: D
46.    CLASS stands for
(A) Complete Literacy and Studies in Schools
(B) Computer Literates and Students in Schools
(C) Computer Literacy and Studies in Schools
(D) Centre for Literacy and Studies in Schools
Answer: C
47.    Which one of the following is not a type of experimental method ?
(A) Single group experiment
(B) Residual group experiment
(C) Parallel group experiment
(D) Rational group experiment
Answer: B
48.    Which one of the following is not a non-parametric test ?
(A) t-test                         (B) Sign test
(C) Chi-square test      (D) Run test
Answer: A
49.    Read the following statements – one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R) :
Assertion (A) : Qualitative research in India has a long way to go to reach international standards.
Reason (R) : Because the funding agencies do not support qualitative research in academic institutions.
Find the correct answer from the codes given below :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: C
50.    Identify the correct sequence of research steps :
(A) Selection of topic, review of literature, data collection, interpretation of findings
(B) Review of literature, selection of topic, data collection, interpretation of findings
(C) Selection of topic, data collection, review of literature, interpretation of findings
(D) Selection of topic, review of literature, interpretation of findings, data collection
Answer: A
51.    Deconstruction is a popular method of research in
(A) Basic Science        (B) Applied Science
(C) Social Science      D) Literature
Answer: D
52.    With which one of the following techniques communality is associated ?
(A) Univariate analysis           (B) Factor analysis
(C) Case studies                      (D) SWOT analysis
Answer: B
53.    The variable which impacts the relationship between an independent variable and a dependent variable is known as
(A) antecedent variable          (B) precedent variable
(C) predictor variable              (D) control variable
Answer: D
54.    Which one of the following is a nonprobability sampling method ?
(A) Simple Random Sampling
(B) Stratified Sampling
(C) Cluster Sampling
(D) Quota Sampling
Answer: D
55.    By the year 2022, the Climate Change Action Plan of Government of India aims at installing
(A) 20,000 MW of wind power
(B) 25,000 MW of wind power
(C) 20,000 MW of solar power
(D) 10,000 MW of solar power
Answer: C
56.    Which one of the following biosphere reserves has UNESCO recognition ?
(A) Manas                                 (B) Kanchenjunga
(C) Seshachalam Hills                       (D) Greater Nicobar
Answer: D
57.    Which activity contributes to water pollution more than any other throughout world ?
(A) Agriculture  (B) Hydroelectric power generation
(C) Industry       D) Urbanisation
Answer: A
58.    Match List – I with List – II and find the correct answer from the codes given below :
List – I (Biosphere Reserve)           List – II (Area of Location)
a. Nilgiri                                                             i. Deccan Peninsula
b. Manas                                               ii. Chhattisgarh
c. Similipal                                            iii. Eastern Himalaya
d. Achankmar-Amarkantak                iv. Western Ghat
Codes :
     a   b   c   d
(A) i    ii   iii  iv
(B) ii   iii  iv   i
(C) iii  iv  ii    i
(D) iv  iii  i    ii
Answer: D
59.    G5 are the five most important emerging economies of world. Which one of the following does not form part of G5 ?
(A) Mexico         (B) Brazil
(C) China          (D) Korea
Answer: D
60.    Which of the following nations has the maximum per capita emissions of carbon di-oxide?
(A) China          (B) Japan
(C) USA             (D) India
Answer: C

  Part 1   Part 2 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App