Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Monday, 28 May 2018

UGC NET Computer Science Solved Questions December 2013 Paper 3 - Part 7

61.       Which of the following is not true with respect to a trackball and/or spaceball ?
I. A trackball is a two dimensional positioning device while as a spaceball provides six degrees of freedom
II. Unlike the trackball a spaceball does not actually move.
III. A trackball is a three dimensional positioning device while as a spaceball provides six degrees of freedom.
(A) I & II 
(B) II & III
(C) II only
(D) III only
Answer: D
Explanation:
A trackball is a pointing device consisting of a ball held by a socket containing sensors to detect a rotation of the ball about two axes. While a Trackball is a 2-D positioning device, a Space ball provides six degrees of freedom. Unlike a trackball, a spaceball does not actually move. Space balls are used for 3-D positioning, selection operations in V-R systems, modelling and animation and other applications.
62.       Which of the following statement(s) is(are) true?
I. Two successive translations are additive.
II. Two successive rotations are additive.
III. Two successive scaling operations are multiplicative.
(A) I and II
(B) I and III
(C) II and III
(D) All the above.
Answer: D
63.       Given below are three basic rules:
I. Squash and Stretch
II. Slow-in and Slow-out
III. To stage the action properly
These rules are applied in case of
(A) Rendering
(B) Morphing
(C) Animation
(D) All the above
Answer: C
64.       Which of the following points lies on the same side as the origin, with reference to the line 3x+7y=2 ?
(A) (3, 0)
(B) (1, 0)
(C) (0.5, 0.5)
(D) (0.5, 0)
Answer: D
Explanation:
We have, 3x+7y=2
Putting origin (0,0) in the equation 3x+7y-2
3(0)+7(0)-2 = -2<0 (negative)
For (3, 0), (1, 0), (0.5, 0.5) the value of expression is positive. But for (0.5, 0)the value of expression is same as that for (0,0) i.e, negative
65.       The transformation matrix required for conversion of CMY colour model to RGB colour model is given as
Answer: C
Explanation:
The RGB model is an additive model, i.e. the colours present in the light add to form new colours.
The CMY (cyan-magenta-yellow) model is a subtractive model appropriate to absorption of colours.
66.       What steps shall be required to rotate an object about the point P1 (as shown in fig.1) and its placement such that what was at P1 is now reduced and is at P2 (as shown in fig.2).
I. Translate P1 to origin
II. Scale as required
III. Rotate
IV. Translate to the final position P2.
(A) I,II and III
(B) II,III and IV
(C) I,III and IV
(D) All of the above
Answer: Marks given to all
Explanation:
Answer is I,II,III and IV
67.       In Unix, how do you check that two given strings a and b are equal ?
(A) test $a -eq $b
(B) test $a -equal $b
(C) test $a=$b
(D) Sh -C test $a==$b
Answer: C
Explanation:
Tests for a zero-length string:            test -z string
Tests for a nonzero string length:     test -n string
Tests two strings for equality:            test string1 = string2
Tests two strings for inequality:        test string1 != string2
Tests for a nonzero string length:     test string
68.       In windows 2000 operating system all the processor-dependent code is isolated in a dynamic link library called
(A) NTFS file system
(B) Hardware abstraction layer
(C) Microkernel
(D) Process Manager
Answer: B
69.       To place a sound into a word document, following feature of windows is used:
(A) Clip board
(B) Task switching
(C) C Win App
(D) OLE
Answer: D
70.    Translation Look-aside Buffer(TLB) is
(A) a cache-memory in which item to be searched is compared one-by-one with the keys.
(B) a cache-memory in which item to be searched is compared with all the keys simultaneously.
(C) an associative memory in which item to be searched is compared one-by-one with the keys.
(D) an associative memory in which item to be searched is compared  with all the keys simultaneously.
Answer: D


No comments:

Post a Comment