Wednesday, 31 August 2016

Computer General Knowledge MCQs - Set 34

1.       Which type of network would use phone lines ?
(A) WAN            (B) LAN
(C) WWAN        (D) Wireless
Answer: A
2.       What type of devices are computer speakers or headphones ?
(A) Input                        (B) Input/Output
(C) Software     (D) Output
Answer: D
3.       When you turn on the computer, the boot routine will perform this test.
(A) Ram test                  (B) disk drive test
(C) memory test            (D) power-on-self-test
Answer: D
4.       When you save to this, your data will remain intact even when the computer is turned off.
(A) RAM                                                            (B) motherboard
(C) secondary storage device           (D) primary storage device
Answer: C
5.       The …………. protects your system from hackers.
(A) restore         (B) backup
(C) anti-virus    (D) firewall
Answer: D

6.       Cloud computing means
(A) Computing using the satellite
(B) Computing using cloud chamber technology
(C) Computing which results in errors
(D) Shifting computing power from offline PCs and Laptops onto the Web
Answer: D
7.       URL is a term associated with
(A) Computer hardware          (B) Internet
(C) Laser printer                       (D) Fax
Answer: B
8.       SITE stands for
(A) Satellite Instructional Technology and Engineering
(B) State Institute of Teacher Education
(C) Satellite Instructional Television Experiment
(D) State Institute of Technology and Engineering
Answer: C
9.       ICT (Information and Communication Technology) includes:
(A) E-mail                      (B) Internet
(C) Educational TV     (D) All the above
Answer: D
10.    Animation effects in modern movies are often created with ……….. programs.
(A) CGI              (B) CAD
(C) JPG             (D) IGF
Answer: A


Tuesday, 30 August 2016

Computer General Knowledge MCQs - Set 33

1.       Passwords enable users to:
(A) get into the system quickly          (B) make efficient use of time
(C) retain confidentiality of files        (D) simplify file structures
Answer: C
2.       A set of instructions telling the computer what to do is called ………….
(A) mentor                     (B) instruction
(C) compiler                  (D) program
Answer: D
3.       Softcopy is the intangible output, so then what is hardcopy ?
(A) The physical parts of the computer
(B) The printed parts of the computer
(C) The printed output
(D) The physical output devices
Answer: C
4.       Data warehouse is:
(A) a godown
(B) a shop selling computers
(C) a showroom
(D) a system where data on customers is stored
Answer: D
5.       The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is ………….
(A) multiprogramming             (B) multitasking
(C) Multiprocessing                 (D) None of these
Answer: C

6.       What type of device is a computer printer?
(A) Input                        (B) Output
(C) Software     (D) Storage
Answer: B
7.       The contents of ………….. are lost when the computer turns off.
(A) storage                    (B) input
(C) output                      (D) memory
Answer: D
8.       Which of the following peripheral devices displays information to a user ?
(A) Monitor                                            (B) Keyboard
(C) Secondary storage devices         (D) Secondary storage media
Answer: A
9.       The "desktop" of a computer refers to
(A) the visible screen              (B) the area around the monitor
(C) the top of the mouse pad (D) the inside of a folder
Answer: A
10.    …………… is the process of carrying out commands.
(A) Fetching                 (B) Storing
(C) Decoding                (D) Executing
Answer: D


Monday, 29 August 2016

Computer General Knowledge MCQs - Set 32

1.       'Micro Processing' is made for
(A) Computer                (B) Digital System
(C) Calculator               (D) Electronic Goods
Answer: A
2.       Which of the following statement is correct?
(A) Modem is a software
(B) Modem helps in stabilizing the voltage
(C) Modem is the operating system
(D) Modem converts the analog signal into digital signal and vice-versa
Answer: D
3.       Which of the following is the appropriate definition of a computer ?
(A) Computer is a machine that can process information.
(B) Computer is an electronic device that can store, retrieve and process both qualitative and quantitative data quickly and accurately.
(C) Computer is an electronic device that can store, retrieve and quickly process only quantitative data.
(D) Computer is a machine that can store, retrieve and process quickly and accurately only qualitative information
Answer: B
4.       Power protection device that includes a battery and provides a few minutes of power.
(A) surge suppressor  (B) line conditioner
(C) generator                (D) UPS
Answer: D
5.       Information, a combination of graphics, text, sound, video and animation is called
(A) Multiprogramme    (B) Multifacet
(C) Multimedia                         (A) Multiprocess
Answer: C

6.       The pattern of printed lines on most products is called …………..
(A) prices                       (B) OCR
(C) scanners                (D) barcodes
Answer: D
7.       In MlCR, C stands for:
(A) Code                        (B) Color
(C) Computer               (D) Character
Answer: D
8.       E-mail addresses separate the user name from the ISP using the symbol:
(A) &                   (B) @
(C) %                  (D) *
Answer: B
9.       Which of the following statements best describes the batch method of input ?
(A) Data is processed as soon as it is input
(B) Data is input at the time it is collected
(C) Data is collected in the form of source documents, placed into groups, and then input to the computer
(D) Source documents are not used
Answer: C
10.    Coded entries which are used to gain access to a computer system are called …………..
(A) Entry codes                        (B) Passwords
(C) security commands          (D) code words
Answer: B


Sunday, 28 August 2016

Computer General Knowledge MCQs - Set 31

1.       A …………… is a named set of characters that have the same characteristics.
(A) type face     (B) type style
(C) font              (D) None of these
Answer: C
2.       The ability of an OS to run more than one application at a time is called ……………..
(A) multitasking                        (B) object-oriented programming
(C) multi-user computing       (D) time-sharing
Answer: A
3.       The part of a computer that coordinates all its functions is called its …………..
(A) ROM program                    (B) system board
(C) arithmetic logic unit          (D) control unit
Answer: D
4.       A CPU contains …………
(A) a card reader and printing device
(B) an analytical engine and control unit
(C) a control unit and an arithmetic logic unit
(D) an arithmetic logic unit and a card reader
Answer: C
5.       The function of CPU is ……………
(A) to provide external storage of text
(B) to communicate with the operator
(C) to read, interpret and process the information and instruction
(D) to provide a hard copy
Answer: C

6.       What characteristic of read-only memory (ROM) makes it useful ?
(A) ROM information can be easily updated
(B) Data in ROM is nonvolatile, that is, it remains there even without electrical power
(C) ROM provides very large amounts of inexpensive data storage
(D) ROM chips are easily swapped between different brands of computers
Answer: B
7.       During the portion of the Information Processing Cycle, the computer acquires data from some source.
(A) storage and output            (B) storage
(C) input                                                (D) output
Answer: C
8.       .dat is a :
(A) word file      (B) deleted file
(C) data file       (D) driver file
Answer: C
9.       A computer program that translates a program statement by statement into machine language is called a/an
(A) Compiler                 (B) Simulator
(C) Translator               (D) Interpreter
Answer: D
10.    A Gigabyte is equal to
(A) 1024 Megabytes                (B) 1024 Kilobytes
(C) 1024 Terabytes                  (D) 1024 Bytes
Answer: A


Saturday, 27 August 2016

Computer General Knowledge MCQs - Set 30

1.       A kiosk offers …………..
(A) Digital Certificate               (B) Touch Screen Application
(C) Internet Services               (D) None of these
Answer: C
2.       Which of the following refers to a small local network?
(A) LAN             (B) WAN
(C) MAN                        (D) SLN
Answer: A
3.       The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as:
(A) Software                 (B) Firmware
(C) Algorithm                (D) ROMware
Answer: B
4.       Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
(A) Sequential              (B) Direct
(C) Random                  (D) None of these
Answer: A
5.       ASCII stands for:
(A) American Security Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) American Scientific Code for Interchanging Information
(D) American Standard Code for Interchanging Information
Answer: B

6.       The speed of clock frequency of a micro-processor is measured in …………..
(A) hertz                        (B) baud rate
(C) CPS             (D) bits
Answer: A
7.       It is easier to change the name of file using …………… process.
(A) Transforming         (B) Christening
(C) Renaming              (D) None of these
Answer: C
8.       …………… view, shows how the Contents on printed page will appear with margin, header and footer.
(A) Draft             (B) Full Screen Reading
(C) Outline        (D) Page Layout
Answer: D
9.       The combination of computing, telecommunications and media in a digital atmosphere is referred to as
(A) Online communication    (B) integrated media
(C) convergence                      (D) digital combine
Answer: C
10.    Files deleted from the hard disk are sent to the ……………
(A) recycle Bin             (B) floppy disk
(C) clipboard                 (D) motherboard
Answer: A


Friday, 26 August 2016

Computer General Knowledge MCQs - Set 29

1.       What is the storage capacity of a dual layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB                      (B) 50 GB
(C) 10 GB                      (D) 25 GB
Answer: B
2.       Devices that make up a computer system that you can see or touch.
(A) menu           (B) print
(C) software      (D) hardware
Answer: D
3.       Which of the following is not a programming language ?
(A) Pascal         (B) Microsoft Office
(C) Java             (D) C++
Answer: B
4.       Minimum number of bits required to store any 3 digit decimal number is equal to
(A) 3       (B) 5
(C) 8       (D) 10
Answer: D
5.       The primary purpose of software is to turn data into…………
(A) web sites                 (B) information
(C) programs                (D) objects
Answer: B

6.       A compiler translates a program written in a high-level language into…………
(A) Machine language                       (B) an algorithm
(C) a debugged program        (D) None of these
Answer: A
7.       What is correcting errors in a program called?
(A) Compiling               (B) Debugging
(C) Grinding                 (D) Interpreting
Answer: B
8.       Education combined with entertainment is called ……………..
(A) Simulation              (B) CAI
(C) Edutainment          (D) Synchronization
Answer: C
9.       Pick out E-commerce application from the following
(A) DTP             (C) SQL
(C) Tally             (D) ATM
Answer: D
10.    Which of the following is not a browser program ?
(A) MOSAIC                              (B) Windows Explorer
(C) Internet Explorer               (D) Netscape Navigator.
Answer: B


Thursday, 25 August 2016

Computer General Knowledge MCQs - Set 28

1.       Minicomputers are also called …………… computers.
(A) handheld                (B) laptop
(C) midrange                (D) smart
Answer: C
2.       The patterns of printed lines on most products are called …………….
(A) prices                       (B) barcodes
(C) scanners                (D) None of these
Answer: B
3.       Which one of the following is not a computer language?
(A) Java             (B) COBOL
(C) ASP             (D) LOTUS
Answer: D
4.       WYSIWYG - describes the display of a document on screen as it will actually print:
(A) What you state is what you get
(B) What you see is what you get
(C) What you save is what you get
(D) What you suggest is what you get
Answer: B
5.       Which of the following is not a computer language?
(A) PASCAL                 (B) UNIX
(C) FORTRAN              (D) COBOL
Answer: B

6.       The Father of Modern Computer is:
(A) Charles Babbage              (B) Blaize Pascal
(C) Howard Icons                    (D) Shanon
Answer: A
7.       UNIX, DOS and Windows are examples of:
(A) Application Programmes (B) Operating Systems
(C) Word Processing              (D) Commercial Computer Brands
Answer: B
8.       Which is not a search engine ?
(A) Microsoft                 (B) Alta Vista
(C) Google                    (D) Search Bug
Answer: A
9.       The presentation package and slides are usually presented by:
(A) Power Point                       (B) Excel
(C) MS Word                             (D) All the above
Answer: A
10.    What is the storage capacity of a single layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB                      (B) 50 GB
(C) 10 GB                      (D) 25 GB
Answer: D