Saturday, 14 May 2016

UGC NET Paper I Solved Questions June 2007 - Part 5

41.       Tsunami occurs due to:
(A) Mild earthquakes and landslides in the oceans
(B) Strong earthquakes and landslides in the oceans
(C) Strong earthquakes and landslides in mountains
(D) Strong earthquakes and landslides in deserts
Answer: B
42.       Which of the natural hazards have big effect on Indian people each year?
(A) Cyclones                (B) Floods
(C) Earthquakes          (D) Landslides
Answer: B
43.       Comparative Environment Impact Assessment study is to be conducted for:
(A) the whole year                   (B) three seasons excluding monsoon
(C) any three seasons            (D) the worst season
Answer: A
44.       Sea level rise results primarily due to:
(A) Heavy rainfall                    (B) Melting of glaciers
(C) Submarine volcanism      (D) Seafloor spreading
Answer: B
45.       The plume rise in a coal based power plant depends on:
(i) Buoyancy
(ii) Atmospheric stability
(iii) Momentum of exhaust gases
Identify the correct code
(A) (i) and (ii) only        (B) (ii) and (iii) only
(C) (i) and (iii) only      (D) (i), (ii) and (iii)
Answer: B

46.       Value education makes a student:
(A) Good citizen           (B) Successful businessman
(C) Popular teacher    (D) Efficient manager
Answer: A
47.       Networking of libraries through electronic media is known as:
(A) Inflibnet       (B) Libinfnet
(C) Internet       (D) HTML
Answer: A
48.       The University which telecasts interactive educational programmes through its own channel is
(A) B. R. Ambedkar Open University, Hyderabad
(B) I.G.N.O.U.
(C) University of Pune
(D) Annamalai University
Answer: B
49.       The Government established the University Grants Commission by an Act of Parliament in the year:
(A) 1980            (B) 1948
(C) 1950            (D) 1956
Answer: D
50.    Universities having central campus for imparting education are called
(A) Central Universities          (B) Deemed Universities
(C) Residential Universities (D) Open Universities
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

Thursday, 12 May 2016

UGC NET Paper I Solved Questions June 2007 - Part 4

31.       Which of the following methods will you choose to prepare choropleth map of India showing urban density of population:
(A) Quartiles                 (B) Quintiles
(C) Mean and SD        (D) Break - point
Answer: A
32.       Which of the following methods is best suited to show on a map the types of crops being grown in a region:
(A) Choropleth                         (B) Chorochromatic
(C) Choroschematic    (D) Isopleth
Answer: A
33.       A ratio represents the relation between:
(A) Part and Part                      (B) Part and Whole
(C) Whole and Whole                         (D) All of the above
Answer: D
34.       Out of four numbers, the average of the first three numbers is thrice the fourth number. If the average of the four numbers is 5, the fourth number is:
(A) 4.5                (B) 5
(C) 2                   (D) 4
Answer: C
35.       Circle graphs are used to show:
(A) How various sections share in the whole
(B) How various parts are related to the whole
(C) How one whole is related to other wholes
(D) How one part is related to other parts
Answer: B

36.       On the keyboard of computer each character has an “ASCII” value which stands for:
(A) American Stock Code for information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) African Standard Code for Information Interchange
(D) Adaptable Standard Code for Information Change
Answer: B
37.       Which part of the Central Processing Unit (CPU) performs calculation and makes decisions:
(A) Arithmetic Logic Unit        (B) Alternating Logic Unit
(C) Alternate Local Unit          (D) American Logic Unit
Answer: A
38.       “Dpi” stands for:
(A) Dots per inch         (B) Digits per unit
(C) Dots pixel inch      (D) Diagrams per inch
Answer: A
39.       The process of laying out a document with text, graphics, headlines and photographs is involved in
(A) Deck Top Publishing        (B) Desk Top Printing
(C) Desk Top Publishing       (D) Deck Top Printing
Answer: C
40.    Transfer of data from one application to another line is known as:
(A) Dynamic Disk Exchange                         (B) Dodgy Data Exchange
(C) Dogmatic Data Exchange           (D) Dynamic Data Exchange
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

Saturday, 7 May 2016

UGC NET Paper I Solved Questions June 2007 - Part 3

21.       Which is the number that comes next in the sequence?
9, 8, 8, 8, 7, 8, 6, —
(A) 5       (B) 6
(C) 8       (D) 4
Answer: C
Explanation:
9, 8, 8, 8, 7, 8, 6, —
So next number will be 8.
22.       If in a certain language TRIVANDRUM is coded as 2 5 9 5 3 5 4 7 5 8, how would MADRAS be coded?
(A) 8 3 4 5 3 6               (B) 8 3 4 5 3 8
(C) 8 3 4 5 3 0               (D) 8 3 4 5 3 9
Answer: A
23.       The question to be answered by factorial analysis of the quantitative data does not explain one of the following
(A) Is ‘X’ related to ‘Y’ ?
(B) How is ‘X’ related to ‘Y’?
(C) How does ‘X’ affect the dependent variable ‘Y’ at different levels of another independent variable ‘K’ or ‘M’ ?
(D) How is ‘X’ by ‘K’ related to ‘M’?
Answer: D
24.       January 12, 1980 was Saturday, what day was January 12, 1979:
(A) Saturday     (B) Friday
(C) Sunday       (D) Thursday
Answer: B
Explanation:
1 ordinary year = 365 days = (52 weeks + 1 day)
Hence number of odd days in 1 ordinary year = 1.
1 leap year = 366 days = (52 weeks + 2 days)
Hence number of odd days in 1 leap year= 2.
The year 1979 is an ordinary year, it has 1 odd day. So, the day on 12th January 1980 is one day beyond the day on 12th January, 1979. Here, January 12, 1980 was Saturday.  So January 12, 1979 was Friday.
25.       How many Mondays are there in a particular month of a particular year, if the month ends on Wednesday?
(A) 5       (B) 4
(C) 3       (D) None of the above
Answer: A or B

26.       From the given four statements, select the two which cannot be true but yet both can be false. Choose the right pair:
(i) All men are mortal
(ii) Some men are mortal
(iii) No man is mortal
(iv) Some men are not mortal
(A) (i) and (ii)                (B) (iii) and (iv)
(C) (i) and (iii)               (D) (ii) and (iv)
Answer: D
27.       A Syllogism must have:
(A) Three terms            (B) Four terms
(C) Six terms                 (D) Five terms
Answer: A
28.       Copula is that part of proposition which denotes the relationship between:
(A) Subject and predicate                              (B) Known and unknown
(C) Major premise and minor premise          (D) Subject and object
Answer: A
29.       “E” denotes:
(A) Universal Negative Proposition
(B) Particular Affirmative Proposition
(C) Universal Affirmative Proposition
(D) Particular Negative Proposition
Answer: A
Explanation:
Classification of Propositions:
(a) Universal Affirmative Proposition – A type
(b) Universal Negative Proposition – E type
(c) Particular Affirmative Proposition – I type
(d) Particular Negative Proposition – O type
30.    ‘A’ is the father of ‘C’, and ‘D’ is the son of ‘B’. ‘E’ is the brother of ‘A’. If ‘C’ is the sister of ‘D’, how is ‘B’ related to ‘E’ ?
(A) daughter                 (B) husband
(C) sister - in - law       (D) brother - in - law
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

Tuesday, 3 May 2016

UGC NET Paper I Solved Questions June 2007 - Part 2

Read the following passage and answer the questions 11 to 15:
All political systems need to mediate the relationship between private wealth and public power. Those that fail risk a dysfunctional government captured by wealthy interests. Corruption is one symptom of such failure with private willingness-to-pay trumping public goals. Private individuals and business firms pay to get routine services and to get to the head of the bureaucratic queue. They pay to limit their taxes, avoid costly regulations, obtain contracts at inflated prices and get concessions and privatized firms at low prices. If corruption is endemic, public officials - both bureaucrats and elected officials - may redesign programmes and propose public projects with few public benefits and many opportunities for private profit. Of course, corruption, in the sense of bribes, pay-offs and kickbacks, is only one type of government failure. Efforts to promote ‘good governance’ must be broader than anti-corruption campaigns. Governments may be honest but inefficient because no one has an incentive to work productively, and narrow elites may capture the state and exert excess influence on policy. Bribery may induce the lazy to work hard and permit those not in the inner circle of cronies to obtain benefits. However, even in such cases, corruption cannot be confined to ‘functional’ areas. It will be a temptation whenever private benefits are positive. It may be a reasonable response to a harsh reality but, over time, it can facilitate a spiral into an even worse situation.

11.       The governments which fail to focus on the relationship between private wealth and public power are likely to become:
(A) Functional                          (B) Dysfunctional
(C) Normal functioning          (D) Good governance
Answer: B
12.       One important symptom of bad governance is:
(A) Corruption                                                  (B) High taxes
(C) Complicated rules and regulations       (D) High prices
Answer: A
13.       When corruption is rampant, public officials always aim at many opportunities for
(A) Public benefits      (B) Public profit
(C) Private profit           (D) Corporate gains
Answer: C
14.       Productivity linked incentives to public/private officials is one of the indicatives for:
(A) Efficient government        (B) Bad governance
(C) Inefficient government     (D) Corruption
Answer: A
15.       The spiralling corruption can only be contained by promoting:
(A) Private profit                       (B) Anti-corruption campaign
(C) Good governance                         (D) Pay-offs and kick backs
Answer: C

16.       Press Council of India is located at:
(A) Chennai     (B) Mumbai
(C) Kolkata        (D) Delhi
Answer: D
Explanation:
The Press Council of India was first set up in the year 1966 by the Parliament on the recommendations of the First Press Commission with the object of preserving the freedom of the press and of maintaining and improving the standards of press in India. The present Council functions under the Press Council Act 1978. It is a statutory body in India that governs the conduct of the print media. It adjudicates the complaints against and by the press for violation of ethics and for violation of the freedom of the press respectively. Press Council of India is located at New Delhi. PresentChairman of PCI.
17.       Adjusting the photo for publication by cutting is technically known as:
(A) Photo cutting         (B) Photo bleeding
(C) Photo cropping      (D) Photo adjustment
Answer: C
18.       Feed-back of a message comes from:
(A) Satellite       (B) Media
(C) Audience    (D) Communicator
Answer: C
19.       Collection of information in advance before designing communication strategy is known as
(A) Feed-back              (B) Feed-forward
(C) Research study     (D) Opinion poll
Answer: D
20.    The aspect ratio of TV screen is:
(A) 4:3    (B) 4:2
(C) 3:5    (D) 2:3
Answer: A

Pages   2   3   4   5