Saturday, 30 July 2016

CBSE UGC NET Computer Science Paper III Solved July 2016 - Part 2

11.       Consider the following ORACLE relations:
R(A,B,C) = {<1,2,3>, <1,2,0>, <1,3,1>, <6,2,3>, <1,4,2>, <3,1,4>}
S(B,C,D) = {<2,3,7>, <1,4,5>, <1,2,3>, <2,3,4>, <3,1,4>}
Consider the following two SQL queries SQ1 and SQ2:
SQ1: SELECT R.B, AVG(S.B)
FROM R, S
WHERE R.A = S.C AND S.D < 7
GROUP BY R.B;
SQ2: SELECT DISTINCT S.B, MIN (S.C)
FROM S
GROUP BY S.B
HAVING COUNT (DISTINCT S.D) > 1;
If M is the number of tuples returned by SQ1 and N is the number of tuples returned by SQ2 then
(A) M=4, N=2                (B) M=5, N=3
(C) M=2, N=2                (D) M=3, N=3
Answer: A
12.       Semi-join strategies are techniques for query processing in distributed database system. Which of the following is a semi-join technique?
(A) Only the joining attributes are sent from one site to another and then all of the rows are returned.
(B) All of the attributes are sent from one site to another and then only the required rows are returned.
(C) Only the joining attributes are sent from one site to another and then only the required rows are returned.
(D) All of the attributes are sent from one site to another and then only the required rows are returned.
Answer: C
13.       Consider the Breshenham’s circle generation algorithm for plotting a circle with centre (0,0) and radius ‘r’ units in first quadrant. If the current point is (x1,y1) and decision parameter is pi then what will be the next point (xi+1,yi+1) and updated decision parameter pi+1 for pi ≥ 0
(A) xi+1 = xi + 1               yi+1 = yi            pi+1 = pi + 4xi + 6
(B) xi+1 = xi + 1               yi+1 = yi - 1      pi+1 = pi + 4(xi - yi) + 10
(C) xi+1 = xi                     yi+1 = yi - 1      pi+1 = pi + 4(xi - yi) + 6
(D) xi+1 = xi - 1                yi+1 = yi            pi+1 = pi + 4xi + 10
Answer: B
14.       A point P(5,1) is rotated by 900 about a pivot point (2,2). What is the coordinate of new transformed point P’ ?
(A) (3,5)             (B) (5,3)
(C) (2,4)             (D) (1,5)
Answer: A
15.       Let R be the rectangular window against which the lines are to be clipped using 2D Sutherland-Cohen line clipping algorithm. The rectangular window has lower left-hand corner at (-5,1) and upper right-hand corner at (3,7). Consider the following three lines for clipping with the given end point co-ordinates:
Line AB: A(-6,2) and B(-1,8)
Line CD: C(-1,5) and D(4,8)
Line EF: E(-2,3) and F(1,2)
Which of the following line(s) is/are candidate for clipping?
(A) AB                (B) CD
(C) EF                (D) AB and CD
Answer: D

16.       In perspective projection, if a line segment joining a point which lies in front of the viewer to a point in back of the viewer is projected to a broken line of infinite extent. This is known as ...................
(A) View confusion                 (B) Vanishing point
(C) Topological distortion       (D) Perspective foreshortening
Answer: C
17.       Let us consider that the original point is (x,y) and new transformed point is (x’,y’). Further, Shx and Shy are shearing factors in x and y directions. If we perform the y-direction shear relative to x=xref then the transformed point is given by ............
(A) x’ = x + Shx . (y - yref)                      y’ = y
(B) x’ = x            y’ = y . Shx
(C) x’ = x            y’ = Shy(x - xref) + y
(D) x’ = Shy . y              y’ = y . (x - xref)
Answer: C
18.       Which of the following statement(s) is/are correct with reference to curve generation?
I. Hermite curves are generated using the concepts of interpolation.
II. Bezier curves are generated using the concepts of approximation.
III. The Bezier curves lies entirely within the convex hull of its control points.
IV. The degree of Bezier curve does not depend on the number of control points.
(A) I, II and IV only                   (B) II and III only
(C) I and II only                                    (D) I, II and III only
Answer: D
19.       Given the following statements:
(a) To implement Abstract Data Type, a programming language require a syntactic unit to encapsulate type definition.
(b) To implement ADT, a programming language requires some primitive operations that are built in the language processor.
(c) C++, Ada, Java 5.0, C#2005 provide support for parameterised ADT.
Which one of the following options is correct?
(A) (a), (b) and (c) are false.
(B) (a) and (b) are true; (c) are false.
(C) (a) is true; (b) and (c) are false.
(D) (a), (b) and (c) are true.
Answer: D
20.    Match the following types of variables with the corresponding programming languages:
(a) Static variables                   (i) Local variables in Pascal
(b) Stack dynamic                    (ii) All variables in APL
(c) Explicit heap dynamic       (iii) Fortran 77
(d) Implicit heap dynamic       (iv) All objects in JAVA
Codes:
      (a)   (b)   (c)   (d)
(A) (i)    (iii)  (iv)   (ii)
(B) (iv)  (i)    (iii)   (ii)
(C) (iii)  (i)    (iv)   (ii)
(D) (ii)   (i)    (iii)   (iv)
Answer: C


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App