Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 30 October 2015

1.       The term DNS stands for
(A) Domain Name System
(B) Defense Nuclear System
(C) Downloadable New Software
(D) Dependent Name Server
Answer: A
2.       Errors in computer programmes are called
(A) Follies         (B) Mistakes
(C) Bugs            (D) Spam
Answer: C
3.       HTML is basically used to design
(A) Web-site                              (B) Graphics
(C) Tables and Frames           (D) Web-page
Answer: D
4.       The process of laying out a document with text, graphics, headlines and photographs is involved in
(A) Deck Top Publishing        (B) Desk Top Printing
(C) Desk Top Publishing       (D) Deck Top Printing
Answer: C
5.       Transfer of data from one application to another line is known as
(A) Dynamic Disk Exchange                         (B) Dodgy Data Exchange
(C) Dogmatic Data Exchange           (D) Dynamic Data Exchange
Answer: D

6.       Networking of libraries through electronic media is known as
(A) Inflibnet       (B) Libinfnet
(C) Internet       (D) HTML
Answer: A
7.       CD ROM stands for
(A) Computer Disk Read Only Memory
(B) Compact Disk Read Over Memory
(C) Compact Disk Read Only Memory
(D) Computer Disk Read Over Memory
Answer: C
8.       IPv4 and IPv6 are addresses used to identify computers on the internet. Find the correct statement out of the following:
(A) Number of bits required for IPv4 address is more than number of bits required for IPv6 address.
(B) Number of bits required for IPv4 address is same as number of bits required for IPv6 address.
(C) Number of bits required for IPv4 address is less than number of bits required for IPv6 address.
(D) Number of bits required for IPv4 address is 64.
Answer: C
9.       TCP/IP is necessary if one is to connect to the
(A) Phone lines           (B) LAN
(C) Internet                   (D) a Server
Answer: C
10.    Each character on the keyboard of computer has an ASCII value which stands for
(A) American Stock Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) African Standard Code for Information Interchange
(D) Adaptable Standard Code for Information Change
Answer: B


41.       Global warming during winter becomes more pronounced at the :
(A) Equator                   (B) Poles
(C) Tropic of Cancer   (D) Tropic of Capricorn
Answer: D
42.       In the study of man-environment interaction, the statement of Miss Semple that “the humans are solely the product of their environment”, is :
(A) An opinion (B) A prejudice
(C) A fact           (D) A widely accepted phenomenon
Answer: C
43.       In analysis of man-environment relationship Pragmatic Possibilism implies that :
(A) There is no limit for man to exploit resources of earth
(B) There are limited possibilities to explore earth's resources
(C) The man has to watch and assess the situation and then go ahead with resource utilization
(D) The man has to keep in mind only his basic needs while planning to harness the potential of resourceful earth
Answer: C
44.       Arrange Column II in proper sequence so as to match it with Column I and choose the correct answer from the codes given below :
Column I                               Column II
Activity                                   Noise Level
(a) Hearing                               (i) 30 dB
(b) Whispering                         (ii) 1 dB
(c) Interference with sleep     (iii) 60 dB
(d) Normal talk                          (iv) 30–50 dB
Codes :
      (a)   (b)  (c)   (d)
(A) (i)    (ii)  (iii)   (iv)
(B) (ii)   (i)   (iv)   (iii)
(C) (iv)  (ii)  (iii)   (i)
(D) (iii)  (i)   (ii)   (iv)
Answer: B
45.       The maximum loss of forest lands in India is caused by :
(A) River valley projects          (B) Industries
(C) Means of transportation   (D) Agriculture
Answer: A

46.       In which year the University Grants Commission was established ?
(A) 1948                        (B) 1944
(C) 1953                        (D) 1960
Answer: C
47.       Another name of Basic Education or Nai Talim is :
(A) Compulsory Education    (B) New Education Policy
(C) Wardha Education Plan  (D) Sarva Shikshya Abhiyan
Answer: C
48.       The idea of ‘Democratic Decentralisation’ in India was popularised by :
(A) A.D. Gorwala Committee, 1951
(B) Paul H. Appleby Committee, 1953
(C) B.R. Mehta Committee, 1957
(D) Ashok Mehta Committee, 1978
Answer: C
49.       In India, a political party is recognised as a National or Regional Party by the :
(A) President of India
(B) Election Commission of India
(C) Law ministry in consultation with the Law Commission of India
(D) Union Parliament in consultation with the State Legislatures
Answer: B
50.    Which of the following factor/s is/are responsible for the increase of the role of Government in Developing Countries?
(a) Economic Planning          (b) Rising expectation of people
(c) Privatisation                                    (d) Emergence of the concept of Welfare State
Select the most appropriate answer from the codes given below:
Codes :
(A) (a) and (d)               (B) (a), (b) and (d)
(C) Only (c)                   (D) Only (d)
Answer: A


Thursday, 29 October 2015

Study the following graph and answer the questions from 31 to 33:
31.       In which year was the sale of ‘Pep-up’ the maximum ?
(A) 1990                        (B) 1992
(C) 1993                        (D) None of the above
Answer: D
32.       In the case of which soft drink was the average annual sale maximum during the period 1988 - 1993.
(A) Pep - up only                                 (B) Cool - sip only
(C) Cool - sip and Dew – drop           (D) Pep - up and Dew – drop
Answer: A
33.       What was the approximate percent drop in the sale of Pep - up in 1990 over its sale in 1989 ?
(A) 5       (B) 12
(C) 14     (D) 20
Answer: C
34.       The “Report on Currency and Finance” for each of the financial year in India is published by :
(A) Reserve Bank of India     (B) Ministry of Finance
(C) Planning Commission     (D) Central Statistical Organization
Answer: A
35.       The number of students in two classes A and B and the respective “mean” of the marks obtained by each of the class are given in the following table :
Class A          Class B
Number of Students   20                    80
Arithmetic Mean          10                    20
The combined “mean” of the marks of the two classes will be :
(A) 18                 (B) 15
(C) 10                 (D) 20
Answer: B

36.       ICT stands for :
(A) International Communication Technology
(B) Intera Common Terminology
(C) Information and Communication Technology
(D) Inter connected Terminals
Answer: C
37.       Which of the following statements is NOT correct ?
(A) Computer is capable of processing only digital signal
(B) Computer is capable of analysing both quantitative and qualitative data
(C) Appropriate software is required for processing the data
(D) Computer is capable of processing digital as well as analog signals
Answer: A
38.       Which of the following is the appropriate definition of Information Technology?
(A) Information Technology refers to the use of hardware and software for processing information
(B) Information Technology refers to the use of hardware and software for distribution of useful information
(C) Information Technology refers to the use of hardware and software for storage, retrieval, processing and distributing information of many kinds.
(D) Information Technology refers to the use of principles of Physical sciences and Social sciences for processing of information of many kinds.
Answer: C
39.       Which of the following statements is correct?
(A) Virus improves the speed of processing information through computer
(B) Internet does not allow the virus to spread
(C) Virus is a part of software
(D) Virus is an operating system
Answer: C
40.    Which of the following is correct statement?
(A) Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learning a subject
(B) Psychological testing can be done with the help of computer provided a software is available
(C) A set of instructions is called a programme
(D) All the above
Answer: D


Wednesday, 28 October 2015

21.       The letters in the first set have certain relationships. On the basis of the relationship which is the right choice for the second set ?
BF:GK::LP:?
(A) JK                 (B) QU
(C) VW               (D) RQ
Answer: B
Explanation:
B+5=G, F+5=K
Using same relationship,L+5=Q, P+5=U
22.       If BLOOD is coded as 24113 and BRUST as 20678, then code for ROBUST is :
(A) 620781        (B) 012678
(C) 678102        (D) 610732
Answer: B
Explanation:
We know, BLOOD is coded as 24113 and BRUST as 20678
From above codes, B=2, L=4, O=1, D=3, R=0, U=6, S=7,T=8
So, ROBUST is coded as 012678
23.       A bag contains an equal number of one rupee, 50 paise and 25 paise coins. If the total amount in the bag is Rs. 35, how many coins of each type are there ?
(A) 15                 (B) 18
(C) 20                 (D) 25
Answer: C
24.       In the sequence of numbers
2/3, 4/7, X, 11/21, 16/31
The missing number X is:
(A) 8/10              (B) 6/10
(C) 5/10             (D) 7/13
Answer: D
25.       If A stands for 5 , B for 6, C for 7, D for 8, and so on, what do the following numbers stand for :
22, 25, 8, 22 and 5 ?
(A) PRIYA         (B) NEEMA
(C) MEENA       (D) RUDRA
Answer: D

26.       Which of the following statements are always true ?
(a) A wooden table is a table
(b) Now, it is raining or not raining
(c) The sun rises in the East every day
(d) A chicken comes out of a hen's egg
Choose the correct answer from the codes given below :
Codes:
(A) (a) and (c)               (B) (a), (c) and (d)
(C) (a) and (b)               (D) (b) and (c)
Answer: B
27.       Which of the following statements are mutually inconsistent ?
(a) Mostly poets are not egoistic
(b) Mostly poets are humble
(c) Some poets are egoistic
(d) Some poets are not non - egoistic
Choose the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) (a) and (d)               (B) (b) and (c)
(C) (a) and (c)               (D) (c) and (d)
Answer: A
28.       Which of the following statements is/are absolutely impossible ?
(a) A woman giving birth to her own grandchild
(b) A man attending his own funeral
(c) The Sun not rising in the East some day
(d) Cars running without petrol
Choose the correct answer from the codes given below :
Codes:
(A) (a) and (b)               (B) (c) and (d)
(C) (b)                            (D) (a)
Answer: A
29.       Which of the following are incorrect ways of arguing?
(a) If horses are cows, and if cows are sheep, then all horses must be sheep.
(b) If top actors are famous, and Shah Rukh Khan is famous, then Shah Rukh Khan is a top actor
(c) Lata is the second sister of Raju, hence Raju is the second brother of Lata
(d) A is not equal to B, but B is equal to C, hence A is equal to C.
Choose the correct answer from the codes given below:
Codes :
(A) (a), (b) and (c)                    (B) (a), (c) and (d)
(C) (b), (c) and (d)                    (D) (a), (b) and (d)
Answer: B
30.    Which of the following statements say the same thing?
(a) “I am clever” (said by Rama)
(b) “I am clever” (said by Raju)
(c) “My son is clever” (said by Rama's father)
(d) “My brother is clever” (said by Rama's sister)
(e) “My brother is clever” (said by Rama's only sister)
(f) “My sole enemy is clever” (said by Rama's only enemy)
Choose the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) (a), (c), (d), (e) and (f)        (B) (a) and (b)
(C) (d) and (e)                           (D) (a) and (f)
Answer: A