Sunday, 12 April 2015

UGC NET Computer Science Solved Paper II December 2007 - Part 2

21.       Consider  a  rooted  tree  in  which  every  node  has  at  least  three  children.  What  is  the minimum number of nodes at level i (i > 0) of the tree?  Assume that the root is at level 0:
(A) 3i       (B) 3i
(C) 3       (D) 3i + 1
Answer: A
22.       Which of the following data structure is used to implement recursion?
(A) Arrays          (B) Stacks
(C) Queues       (D) Linked lists
Answer: B
23.       The height of a binary tree with ‘n’ nodes, in the worst case is:
(A) O(log n)       (B) O(n)
(C) Ω(n log n)   (D) Ω(n2)
Answer: B
24.       An example of a file extension is:
(A) text               (B) pict
(C) mp3                         (D) web
Answer: C
25.       The performance of a file system depends upon the cache hit rate. If it takes 1 msec to satisfy a request from the cache but 10 msec to satisfy a request if a disk read is needed, then the mean time (ms) required for a hit rate ‘h’ is given by:
(A) 1                               (B) h+10(1-h)
(C) (1-h) +10h              (D) 10
Answer: B
26.       The best known example of a MAN is:
(A) Ethernet                  (B) Cable Television
(C) FDDI                        (D) IEEE  802.3
Answer: B
27.       In a broadcast network, a layer that is often thin or non-existent is:
(A) network layer                    
(B) transport  layer
(C) presentation  layer           
(D) application  layer
Answer: A
28.       The maximum data rate of binary signals on a noiseless 3 KHz channel is:
(A) 3000 bps                 (B) 6000 bps
(C) 9000 bps                 (D) 12,000 bps
Answer: B
29.       For pure ALOHA, the maximum channel utilization is:
(A) 100%           (B) 50%
(C) 36%             (D) 18%
Answer: D
30.    An example of an adaptive routing algorithm is:
(A) distance vector routing    
(B) flooding
(C) selective flooding             
(D) shortest path routing
Answer: A

31.    In a two pass compiler, during the first pass:
(A) user defined address symbols are correlated with their binary equivalent
(B) the syntax of the statement is checked and mistakes, if any, are listed
(C) object program is generated
(D) semantic of the source program is elucidated.
Answer: A
32.    A single instruction in an assembly language program contains:
(A) one micro operation
(B) one macro operation
(C) one instruction to be completed in a single pulse
(D) one machine code instruction
Answer: B
33.    Absolute loader demands that the programmer needs to know the:
(A) start address of the available main memory
(B) total size of the program
(C) actual address of the data location
(D) absolute values of the operands used
Answer: A
34.    Top-down parsers are predictive parsers, because:
(A) next tokens are predicted
(B) length of the parse tree is predicted before hand
(C) lowest node in the parse tree is predicted
(D) next lower level of the parse tree is predicted
Answer: A
35.    In the context of compiler design, “reduction in strength” refers to:
(A) code optimization obtained by the use of cheaper machine instructions
(B) reduction in accuracy of the output
(C) reduction in the range of values of input variables
(D) reduction in efficiency of the program
Answer: A
36.    How many states can a process be in?
(A) 2       (B) 3
(C) 4       (D) 5
Answer: D
37.    A program has five virtual pages, numbered from 0 to 4. If the pages are referenced in the order 012301401234, with three page frames, the total number of page faults with FIFO will be equal to:
(A) 0       (B) 4
(C) 6       (D) 9
Answer: D
38.    Average process size=s bytes. Each page entry requires e bytes. The optimum page size is given by:
(A) √(se)                        (B) √(2se)
(C) s                   (D) e
Answer: B
39.    An example of a directory found in most UNIX system is:
(A) usr                (B) waitpid
(C) brk                (D) unmap
Answer: A
40.    The aging algorithm with a=0.5 is used to predict run times. The previous four runs from oldest to most recent are 40, 20, 20 and 15 msec. The prediction for the next time will be:
(A) 15 msec      (B) 25 msec
(C) 39 msec      (D) 40 msec
Answer: B
41.    A major defect in water fall model in software development is that:
(A) the documentation is difficult
(B) a blunder at any stage can be disastrous
(C) a trial version is available only at the end of the project
(D) the maintenance of the software is difficult
Answer: C
42.    Function point metric of a software also depends on the:
(A) number of function needed
(B) number of final users of the software
(C) number of external inputs and outputs
(D) time required for one set of output from a set of input data
Answer: C
43.    An error message produced by an interactive system should have:
(A) always the error code
(B) the list of mistakes done by the user displayed
(C) a non-judgemental approach
(D) the past records of the occurrence of the same mistake
Answer: B
44.    System development cost estimation with use-cases is problematic because:
(A) of paucity of examples
(B) the data can be totally incorrect
(C) the expertise and resource available are not used
(D) the problem is being over simplified
Answer: B
45.    The approach to software testing is to design test cases to:
(A) break the software
(B) understand the software
(C) analyze the design of sub processes in the software
(D) analyze the output of the software
Answer: A
46.    Given a parallel algorithm A with computation time t, if parallel algorithm A performs m computational operation, then p processors can execute algorithm A in time given by:
(A) t/p                 (B) mt/p
(C) t+(m-t)/p      (D) (m-t)/p
Answer: C
47.    With reference to implementation of different association mining algorithms, identify the correct statement:
(A) The FP growth method was usually better than the best implementation of the apriori algorithm
(B) Apriori algorithm is usually better than CHARM
(C) Apriori algorithm is good when the support required is low
(D) At very low support the number of frequent items becomes less
Answer: A
48.    Consider a typical mobile communication system. If 840 frequencies are available, how many can be used in a given cell?
(A) 140               (B) 120
(C) 84                 (D) 60
Answer: A
49.    Identify the incorrect statement:
(A) The internet has evolved into phenomenally successful e-commerce engine
(B) e-business is synonymous with e-commerce
(C) The e-commerce model B2C did not begin with billboard ware
(D) The e-commerce model G2C began with billboard ware
Answer: B
50.    Identify the incorrect statement:
(A) ATM provides both real time and non-real time service
(B) ATM provides faster packet switching than X.25
(C) ATM was developed as part of the work on broadband ISDN
(D) ATM does not have application in non-ISDN environments where very high data rates are required
Answer: D

  Part 1   Part 2 

2 comments:

  1. Ques 48 is looking incomplete? ---missing hexagonal cells

    Suppose there are 840 frequencies in a cellular phone system with hexagonal cells How many frequencies can be allocated in one cell?


    Answer:-

    Each cell is surrounded by six other cells, so a total of 7 cells. that gives us 840/7=120 frequencies

    ReplyDelete
  2. 49. Identify the incorrect statement:
    (A) The internet has evolved into phenomenally successful e-commerce engine
    (B) e-business is synonymous with e-commerce
    (C) The e-commerce model B2C did not begin with billboard ware
    (D) The e-commerce model G2C began with billboard ware


    Please someone explain the answer Because somewhere ans C is also iven

    ReplyDelete

UGC NET Computer Science

Computer GK App